Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytten går från Los efter nian

Det är ovanligt många nior som slutar i Los i år. De flesta flyttar till Ljusdal för att gå på gymnasiet.

Här är nyheten som får utbildningspolitiker och -tjänstemän på kommunen att gnugga händerna av förtjusning:

En ovanligt stor årskull i lilla Los, tolv elever, går vidare till gymnasiet och nio av dessa, alltså 75 procent, väljer Slottegymnasiet i Ljusdal. Annars brukar bara omkring hälften av kommunens nior vara det egna gymnasiet troget.

Så här bara dagar före skolavslutningen har eleverna i Los blicken riktad mot framtiden mer än något avslutningsfirande.

– Sköter de sig brukar vi röva bort dem ett tag i samband med skolavslutningen, säger klassföreståndaren Ann Wessman utan att avslöja vad som kan vara i görningen.

Men eleverna själva säger sig varken ha eller sakna något gemensamt firande. Att många har hängt ihop sedan förskoleåldern saknar betydelse. Det uttrycks ingen rädsla för att sakna varandra.

En elevprognos vittnar om att det går brant utför med underlaget för skolverksamhet i Los. Enligt färsk statistik från utbildningsförvaltningen, med utgångspunkt i antalet födda barn, är det 2018-2019 och 2019-2020 om år endast 35 barn i Los skola jämfört med dagens 65.

När detta förs på tal märks Los avgångselevers känsla för den skola som de nu lämnar.

– Klart skolan måste vara kvar. Utan den dör byn, säger Evelina Isaksson.

Oavsett vart Losniorna styr kosan som gymnasister kommer ingen att bo hemma på vardagarna. Även om det teoretiskt sett skulle funka med kommunikationerna mellan Los och Ljusdal blir det för jobbig pendling, anser de. Dessutom är några elever från orter som Tandsjöborg som inte har någon bussförbindelse.

Detta nämns också som ett argument för att behålla Los skola trots vikande elevunderlag. För till Färila är det 45 kilometer och dubbla sträckan för den som bor i Tandsjöborg. Blir det Ljusdal måste man lägga på ytterligare 15 kilometer.