Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytta nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism till justitiedepartementet

Kulturdepartementet är fel adress för den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Istället borde genomförandekommittén flyttas till justitiedepartementet och placeras under inrikesminister Anders Ygemans (S) ansvar.

I samband med granskningen av Mona Sahlins arbete, vilket tvingade fram hennes avgång, har det kommit fram att genomförandekommitténs arbete varit stökigt och under svag ledning. Upprörande är dessutom att kulturdepartementet inte haft någon kännedom om situationen. En konstruktiv dialog mellan kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism verkar saknas.

Så kan vi inte ha det. Sedan 11 december 2010 när Sverige utsattes för ett terrordåd på Bryggargatan i Stockholm har vi haft en förhöjd hotnivå. Terrorturismen, när människor återkommer till Sverige från resor ned till Syrien där man deltar i striderna är ett skäl till den förhöjda nivån. Människor kommer tillbaka radikaliserad, stridligt tränad och störd av sina erfarenheter. Därför måste genomförandekommitténs arbete fungera.

Efter Miljöpartiets kongress har statsministern lovat att ombilda sin regering. I samband med ombildandet borde han passa på att förändra ansvaret för samordnaren mot våldsbejakande extremism.

I stället för kulturdepartementet vore justitiedepartementet och Ygemans ansvar en bättre placering för genomförandekommittén. Inrikesministern arbete med säkerhetsfrågor och kompetens stämmer bättre överens med den uppgift man har att fylla. Genomförandekommitténs arbete ur säkerhetsaspekter borde också kunna tydliggöras i samband med en sådan flytt.

Enligt uppgifter som Barometern var först att publicera är det den före detta rikspolischefen Sten Heckscher som väntas rekryteras till ny samordnare. En sådan rekrytering vore välkommen och skulle skänka efterlängtad ordning till regeringens arbete.

En rekrytering av Heckscher skulle dessutom stärka genomförandekommitténs kompetens kring säkerhetsaspekter med tanke på hans bakgrund. Dessutom har han rätt partibok, socialdemokrat, vilket brukar vara nödvändigt vid viktiga rekryteringar till socialdemokratiska regeringar.