Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytt på äldre dagar blev vändpunkt: "Aldrig haft det så bra"

Flytten till ett trygghetsboende har bidragit med många positiva förändringar för Rolf "Jozza" Jonsson och hans fru Ann-Marie.
Makarna känner sig gladare och vittnar om en oerhörd gemenskap på boendet där ingen behöver sitta ensam.

Att hitta rätt boende på äldre dagar kan vara guld värt. För Rolf "Jozza" Jonsson och hans fru Ann-Marie blev det en vändpunkt i livet när de för ett och ett halvt år sedan flyttade till ett trygghetsboende. Boendet ligger på Gärdeåsen i Ljusdal och ägs av det kommunala bostadsbolaget Ljusdalshem. Paret bodde tidigare i en annan lägenhet som de hyrde av Ljusdalshem och det var genom en granne som är vaktmästare på fastighetsbolaget som de fick höra talas om trygghetsboendet.

– Han berättade för Ann-Marie att man hade reparerat ett av hyreshusen på Gärdeåsen och gjort om det till ett trygghetsboende och att det såg fint ut. Då föreslog Ann Marie att vi skulle åka och titta på det, säger Rolf "Jozza" Jonsson.

"Jozza" och Ann-Marie har varit gifta i 53 år och de har bott på olika ställen i Ljusdal. När de åkte och tittade på boendet blev de väldigt förtjusta i det direkt. De fick veta att de kunde få välja en ut en lägenhet som skulle bli deras framtida hem. "Jozza" berättar att de inte tvekade en sekund, trots att de trivdes bra i deras dåvarande lägenhet där de hade bott i 19 år.

– Det blev en aha-upplevelse när vi kom hit och vi bestämde oss på en gång.

Nu bor de i en tvårumslägenhet på 63 kvadratmeter på bottenvåningen och de är mycket glada över att de har flyttat till trygghetsboendet.

– Det är så bra ordnat här. Vi har väldigt många goda grannar och vänner här. Vi är som en stor familj.

– Jag tycker att jag blev mycket gladare sedan vi flyttade hit och det tycker jag att du har blivit också, säger Ann-Marie och tittar på "Jozza", som nickar instämmande.

En av anledningarna till att de tycker så mycket om att bo på trygghetsboendet är att hyresgästerna har tillgång till många bekvämligheter. I källaren finns det till exempel gym, bastu och omklädningsrum. Det finns även ett syrum fullt av garn och ett snickerirum med virke. Dessutom finns det en samlingslokal som är en given träffpunkt för de boende.

– Det brukar vara många olika aktiviteter i samlingslokalen. Vi har haft sångkvällar, fikaträffar, tittat på filmer och lyssnat på föredrag, säger Rolf "Jozza" Jonsson.

Gemenskapen är en annan viktig orsak till trivseln i "Jozzas" och Ann-Maries boende. De berättar att det råder en väldigt god stämning bland grannarna.

– Det bästa med att bo här är nog ändå kamratskapen. Dels att vi har den mellan oss två, men också att den finns mellan oss grannar. Det är många som är ensamstående, men ingen behöver sitta ensam. Det är bara att gå till samlingslokalen om man vill träffa någon, berättar "Jozza".

För att få bo på trygghetsboendet måste man ha fyllt 70 år. På vardagarna är en bovärd på plats och till henne kan man vända sig med frågor och synpunkter. Dessutom anordnas det ett möte varje månad där alla deltar.

– Mötet leds av bovärden och då kan man ta upp saker som man vill förbättra eller förändra. Det är ett bra tillfälle att framföra sina åsikter, berättar Rolf "Jozza" Jonsson.

Makarna Jonsson tycker inte att de saknar något när det kommer till hur de bor. Inte kommer de heller på några nackdelar med deras boende.

– Vi har allt vi behöver och vi är så tacksamma för det vi har. Vi har aldrig haft det så bra som nu, säger Rolf "Jozza" Jonsson.