Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingmottagning ger många jobb

Ljusdals integrationsverksamhet har skapat många nya jobb på bara 16 månader.

Det har hänt och händer mycket på det som tidigare hette flyktingenheten och i juni 2012 beslutades få namnet integrationsverksamheten.

Fyra jobb hösten 2012 blir i år 31.

En viktig orsak till den stora ökningen av verksamheten, och därmed antalet anställda, är mottagandet av ensamkommande asylsökande flyktingbarn i ett särskilt hem på Gärdeåsvägen i Ljusdal.

Hemmet, som kallas Credo, startade hösten 2012 och skulle omfatta tio barn.

Nu är Credo 2 under uppbyggnad vilket innebär att hela hyreshuslängan tas i anspråk. Den 1 februari ska den resterande delen vara klar så att ytterligare åtta barn kan tas emot.

Mottagandet av de ensamkommande flyktingbarnen sysselsätter bara det därför så många som 18 anställda.

Till detta ska läggas 18-plus-verksamheten för utslussning av de ensamkommande flyktingbarnen som fått uppehållstillstånd, blivit myndiga och som till hösten behöver tre anställda (varav teamledaren redan är på plats).

Socialsekreterare, bovärd och flyktinghandläggare är andra tjänster som lagts till en växande integrationsverksamhet.

Till detta kommer en etableringssamordnare (i samarbete med arbetsförmedlingen).

I pengar innebär det en omsättning för integrationsverksamheten som landar runt 23,5 miljoner kronor för ett år.

– Staten står för kostnaderna och vi väntas kunna ge ett litet överskott som fonderas för framtida behov, säger Kenneth Forssell som är verksamhetschef.

Det är inte bara ensamma flyktingbarn som står för utökningen. Den traditionella mottagningen av kvotflyktingar som fått uppehållstillstånd har ökat. Länge låg den på 90-110 platser. I fjol beslutades om 130 och det kan bli i princip lika många i år.

– Problemet är att vi har en begränsning i antalet lägenheter och trångt i flera skolor, säger Kenneth Forssell och betonar att planeringen sker med hänsyn till detta men att Migrationsverkets prognos pekar på fortsatt hög invandring bland annat till följd av inbördeskriget i Syrien.

När det gäller mottagningen av kvotflyktingar står staten för kostnaderna i två år. Sedan betraktas de nya kommuninvånarna i princip som vilka andra när det gäller försörjning.

– Det kan vara tufft och visst kan det bli en utmaning för kommunen. Men det här tillför också mycket bland annat i form av att befolkningen inte minskar lika mycket som utan invandring. Dessutom tillförs kommunen ett antal miljoner i köpkraft, säger Kenneth Forssell.