Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingkrisen: Vill Åkesson verkligen att Sverige ska lämna FN?


En folkomröstning om invandring var ett krav från Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under sommartalet. Stärkt av senaste tidens opinionsframgångar tillsammans med en febrig inrikesdebatt har Sverigedemokraterna tydligen nu hämtat inspiration i spelboken från en som är en idol för framför allt många SDU:are, Marine Le Pen i Frankrike.

Efter Charlie Hebdomassakern gick Le Pen ut med krav om en folkomröstning att införa dödsstraff. Utspelet var ren populism i terrordådets fotspår, och i praktiken en folkomröstning om EU-medlemskap eftersom EU inte tillåter medlemsländer med dödsstraff. Att Le Pen inte gillar EU är välkänt.

Jimmie Åkesson gillar inte heller EU. Vad den svenska folkomröstningen egentligen ska handla om kunde Åkesson inte svara på efter talet, kanske för att Sverigedemokraterna inte alls tänker sig att någon sådan ska genomföras.

Däremot var Le Pen-kopian ett lämpligt utspel för att fortsätta att driva opinionen. Det ligger ju heller inte i Sverigedemokraternas intresse att skylta för svenska folket vad konsekvenserna av SD:s politik skulle kunna bli. Eftersom Sverige skrivit på FN:s flyktingkonvention och är bunden av den fria rörligheten inom EU så skulle folkomröstningen kunna leda till att Sverige lämnar dessa två organisationer.

Att associeras med internationell pariastämpel ligger knappast i SD:s plan, därför är utspelet just ett luftslott som Åkesson aldrig räknar med blir verklighet samtidigt som man skörda lagrar i att odla martyr- och underdogroll.

Samtidigt medan Åkesson ägnar sig åt politisk akrobatik försöker EU:s ordförandeland Luxemburg åstadkomma resultat; enighet inom EU att hantera flyktingkrisen. Under måndagen kallade man till ännu ett krismöte för inrikesministrarna. Det efter en vecka när hundratals drunknat och 71 dog i en lastbil i Österrike. Under förra månaden kom 107 500 flyktingar till EU:s gränser, vilket är tre gånger så många som samma period förra året enligt Frontex.

Mötet kommer att handla om samarbeten, att bekämpa människosmugglarna och en policy för återvändande. Samtidigt ökar trycket på att skapa en gemensam europeisk politik för flyktingmottagandet där Italiens premiärminister Matteo Renzi sagt att EU måste ha en asylpolitik, inte ha lika många som det finns medlemsländer.

Den stora svårigheten för EU att agera ligger varken hos EU-kommissionen i Bryssel eller i Europaparlamentet. Problemen finns i en rad medlemsländer som Finland där Sannfinländarna har en riksdagsledamot som vill deportera alla flyktingar till Åland, Ungern som rullat ut taggtråd trots hård kritik eller länder där regeringar har att förhålla sig till populistpartiers allt vildare utspel – som Sverige och Jimmie Åkessons krav på en folkomröstning.

Samtidigt dör människor och debatten i många länder blir allt hätskare och mer hatisk. Europa behöver fler ledare som Tysklands Angela Merkel som kan förena solidaritet, pragmatism och handling.