Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingkrisen prövar grannsämjan i Europa där murbyggen kan leda till nya prövningar

Det är inte svårt att ana den växande frustrationen i EU-kvarteren i Bryssel. Svårigheten att nå enighet mellan 28 huvudstäder för att få till både en kortsiktig lösning på flyktingvågen men också en långsiktig hållbarhet svävar som ett mörkt moln över EU. Sex länder avvisar fortfarande flyktingkvoter. Det är Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Lettland och Rumänien.

Annons

Svårigheten att få med sig alla på en lösning gör att Tyskland nu kliver in och kräver ett nytt EU-toppmöte för att lösa den gordiska knuten om hur ytterligare 120 000 flyktingar ska fördelas mellan EU-länderna. Budskapet från Merkel är att Tyskland, Österrike och Sverige inte själva kan bära den börda flyktingkrisen innebär.

LÄS Karin Bergkvist: "De som inte tog sig hit är ständigt närvarande"

Samtidigt fortsätter Ungern sitt murbyggande mot Serbien och hotar att fortsätta mot den rumänska gränsen. Gränskontrollerna mellan flera länder har skärpts i enlighet med de undantag som Schengen tillåter vid en krissituation. Och mellan länder hörs oftare hårda ord, som Österrike mot Ungern men även här i Norden. Sverige har varit missnöjd med att Danmark inte registrerar flyktingar som vill till Sverige, och Finland är missnöjd med att Sverige inte registrerar flyktingar som vill till Finland.

Finlands inrikesminister Petteri Orpo har kallat situationen i norra Finland för utom kontroll, med flera hundra nyanlända dagligen. FInland öppnar nu en mottagningscentral i Torneå för registrering. Ur flyktingarnas perspektiv handlar valet av destination om rationalitet, som var man får uppehållstillstånd snabbast. Just nu ter sig Finland, sin ekonomiska kris till trots, som det mer attraktiva alternativet för många flyktingar.

LÄS Patrik Oksanen: "Samma bilder nu som då" - om förra flykten över Torneälv

Samtidigt ökar pressen på Dublinförordningen och Schengen. Dublinförordningen handlar om att asylansökan ska prövas i det första EU-landet man kommer till och Schengen om öppna gränser.

I väntan på den långsiktiga lösningen ökar risken att nya problem uppstår. I Dagens Industri skissar säkerhetsexperten Johan Wiktorin på ett oroväckande scenario att Ungerns agerande med murar även mot Rumänien gör att flyktingar kommer att söka sig till Rumänien, sen vidare till Ukraina för att komma in i EU genom Polen och Slovakien.

Ett sådant scenario skulle destabilisera Ukraina ytterligare vilket ligger i Rysslands intresse. I värsta fall utlöser detta i sin tur en ukrainsk flyktingvåg som blir långt större än den vi ser nu.

I det lilla gör EU-kommissionen allt vad de kan i väntan på att överenskommelser mellan huvudstäderna. EU-kommissionen som är EU:s konkurrensmyndighet har låtit meddela att länder som Sverige kan strunta i upphandlingsreglerna. Det för att snabbare och mer effektivt få fram flyktingplatser. I Sverige finns tusentals platser som är "frysta" efter att företag överklagat Migrationsverkets beslut. En officiell krisstämpel gör att Migrationsverket kan tilldela kontrakt utan att behöva gå vägen via upphandling.

LÄS Lilian Sjölund: "Därför förlåter vi alltid Bert Karlsson"

För att komma ur krisen behövs handling och pragmatism på alla nivåer. EU-kommissionen har visat att den kan och vill, civilsamhälle och lokalsamhälle har också ställt upp. Dags för Löfven med kollegor att göra det samma.

LÄS ÄVEN:…

Patrik Oksanen - "De flyende muslimerna måste få slippa fanatismen"

Patrik Oksanen & Anna Norling - "Direktrapportering från EU:s State of the Union med EU-kommissionens förslag på lösningar på flyktingkrisen"

Marcus Bohlin - "Upp till bevis för EU"

Lilian Sjölund & Patrik Oksanen - "TV+TEXT om Politikerna måste visa mod"