Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingkatastrofen: Så här bemöter Europas högerextrema kärleksvågen

Kärleken vet inga gränser. Men det samma gäller hatet också. Sällan har de krafter på den extrema högerkanten i Europa varit så oförblommerade och orkestrerade som de senaste dagarna för att försöka stoppa den våg av sympati som uppstått för människor på flykt.

Nationella Frontens andreman Florian Philippot dundrade på en årlig sammankomst för partiet i Marseille mot Angela Merkel genom att föra tankarna till nazisternas tvångsarbetare: "Tyskland behöver förse sin industri med slavar", sade Phillippot och syftade på mutti Merkels öppna armar och angrep den bild som alla talar om.

"Att använda en bild på ett drunknat barn för att tjäna det cyniska ändamålet Tysklands kapitalister, det är så långt det har gått nu."

Ungerns murbyggande premiärminister Viktor Orbán har kallat situationen för en exodus som hotar det kristna Europa. UKIP:s Nigel Farage anklagar Merkel för att uppmuntra flyktingar att riskera sina liv för att nå Tyskland.

Och i Sverige skriver Sverigedemokraternas andreman Mattias Karlsson på sin Facebooksida om den drunknade 3-årige Alans pappa "Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat" utan att nämna uppgiften att fadern fått sina tänder utdragna i tortyr av IS. På så sätt försöker Karlsson förmedla bilden av en oansvarig välfärdsturist istället för ett djupt tragiskt öde.

Sverigedemokraternas ledamot i justitieutskottet Kent Ekroth länkar till ett decenniegammalt videoklipp från Libyens störtade diktator Khadaffi som bevisföring att flyktingströmmen är en muslimsk invasion och när han får mothugg från Centerpartisten Stina Bengtsson på twitter svarar han: "Flyr? De kommer ju fr säkra länder. Väl medvetna om att de tar sig t Sve för att leva på välfärden. Ni e lättlurade."

Det här är bara några exempel på uttalanden från ledande företrädare för olika partier i Europa som handlar om den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Hur undervegetationen av sympatisörer uttrycker konspirationsteorier kan nog läsaren ana.

Det som utspelar sig i dessa dagar är en kraftmätning i känslornas krig, mellan hat och kärlek. Men Amor Vincit Omnia, kärleken övervinner allt, i alla fall för stunden. När känslostormarna har lagt sig kommer en grå vardag och då behövs praktisk politik. Det gäller både EU och Sverige. En politik som förmår att kombinera både hjärta och hjärna för att lösa integrationen, stoppa människosmugglarna, skapa legala och säkra vägar för flyktingar men också ett europeiskt green card för de som vill komma hit och jobba.

Vi behöver ge oss på roten till problemet i Syrien samtidigt som vi har nolltolerans mot extremism och terrorresor. Det kommer att kräva en kombination av ömhet och hårdhet, frågan är om vi både har politiker och en politisk debatt som klarar det i längden.