Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingboende ger svar på kritik

Boendet för ensamkommande barn i Bergsjö, Albo, håller inte med om den kritik som framkommit i en anmälan till Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har inlett en granskning av verksamheten på boendet sedan en före detta anställt vänt sig till Socialstyrelsen och påpekat flera brister. Verksamhetschef Ronny Spångberg har fått yttra sig om kritiken i ett svar till Socialstyrelsen. Han håller inte med om den kritik som framkommer i anmälan.

Bland annat har det lämnats in klagomål om att matsituationen inte fungerar, att det inte finns någon familjekänsla på boendet och att ungdomarna inte får använda tolk i den utsträckning som behövs. I anmälan riktas det även kritik mot att föreståndaren inte har tillräckliga kunskaper för att ansvara för verksamheten.

Verksamhetschefen skriver i sitt yttrande att en del saker som påpekas i anmälan redan har rättats till. Bland annat är hänglåset på kylskåpet borttaget eftersom ungdomarna tar ett större ansvar för maten. Att det skulle saknas familjekänsla på boendet nekar verksamhetschefen till under flera punkter. I yttrandet skriver han att det ordnas gemensamma aktiviteter för ungdomarna på fritiden, personalen stöttar dem i deras fritidsaktiviteter och att de försöker få boendet att likna ett hem med bland annat personliga fotografier från deras aktiviteter.

I yttrandet framgår det att det inte finns något beslut om att personal inte får använda tolk på plats. Men personalen uppmanas att vara kostnadsmedveten utan att göra avkall på kvalitén. I anmälan framkommer även kritik mot att ungdomarna inte får fira när de fått besked om permanent uppehållstillstånd. I yttrandet från Albo framgår det att ungdomarna uppmanas att fira utanför boendet för att visa hänsyn till personer som fått avslag på sin ansökan. Verksamhetschefen anser att föreståndaren har tillräckliga kunskaper och kompetens för att ansvara för verksamheten.