Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar får ordbok i present

Det lönar sig att skriva medborgarförslag i Ljusdals kommun. På måndagskvällen fick Järvsöbon Peter Hirseland gehör för att kommunen ska ge nyanlända flyktingar en ordbok på svenska och respektive hemspråk.

Medborgarförslaget hade innan det behandlades i kommunfullmäktige varit på remiss till flyktingenheten, utbildningsförvaltningens undervisning i svenska för invandrare, SFI, och till Vänskaps- och integrationsföreningen i Ljusdal. Båda var positiva till att flyktingar ska få ordböcker på svenska och hemspråket som inflyttningspresent när de anländer till kommunen.

De positiva tongångarna fortsatte från talarstolen i kommunfullmäktige även om det tände till lite när Benny Bergström (SD) sa att hans parti stöder medborgarförslaget och att en present som i det här fallet verkar för det SD arbetar för, nämligen integration och assimilation.

Jenny Breslin (S) sa i sin replik att integration är bra men assimilation är dåligt.

– Assimilering är inte dåligt. En del invandrare vill ju det själva, förklarade Benny Bergström.

Lasse Molin (M) fick också ledamöterna med sig på att utvärdera ordboksgåvorna efter två år och att resultatet av utvärderingen ska skickas till fullmäktige.