Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygvapenchefen tillbaka på nedlagda F15: "Söderhamn har mitt hjärta"

För att uppmärksamma 90-årsfirandet av det svenska flygvapnet reser flygvapenchefen Mats Helgesson på en landsturné och besöker nedlagda flottiljer.
Under torsdagen var han tillbaka där hans egen karriär en gång började – på Flygstaden i Söderhamn.

Annons

Den här artikeln publicerades den 11 november 2016

Landningsbanorna ligger stilla och vita på de stora fälten på Flygstaden. Annat var det förr i tiden när Viggenpiloten Mats Helgesson susade fram med ett dån på himlen över Söderhamn.

Läs mer: Nye flygvapenchefen tidigare på F15

På torsdagen var han tillbaka på den numera nedlagda flygflottiljen F15 där hans militära karriär tog sin start i slutet av 80-talet. Men nu som flygvapenchef för att uppmärksamma 90-årsfirandet av det svenska flygvapnet.

– Jag hade mina första år inom flygvapnet här och arbetade kvar fram till nedläggningen 1998. Även om jag har jobbat på många platser så är det här i Söderhamn som jag har mitt flygvapenhjärta, säger Mats Helgesson.

Under sin landsturné besöker flygvapenchefen och tillika generalmajoren nedlagda flygflottiljer för att uppmärksamma minnet och hedra de olika förbanden och dess personal.

Hälsinge flygflottilj togs i bruk 1945 och var från en början ett jaktflygförbund. Under de verksamma åren omorganiserades verksamheten till en attackflottilj och bedrev under 20 år all typutbildning på 37 Viggen. Men 1996 togs ett beslut om att avveckla F15 som två år senare stängde all sin verksamhet.

– De delar som F15 utbildade i utgjorde en väsentlig del av vår skalförsvarsidé och vår möjlighet att kunna stå emot ett väpnat angrepp. F15 omnämns än i dag som en förebild för hur man bedriver flygutbildning, säger Mats Helgesson.

Läs också: 15 år med Flygmuseum

Under besöket vid den tidigare flottiljen passade flygvapenchefen på att hylla den lokala kamratföreningen och dess verksamhet med flygmuseet. Tillsammans ska de nu försöka utveckla ungdomsverksamheten och rekryteringen.

– Nu börjar de se oss lite mer även från högkvarteret och förhoppningsvis kan det här ge eko. Vi hoppas kunna bli en informationspunkt för unga, säger Jörgen Rydstedt, ordförande för F15 kamratförening.

Läs också: Många möjligheter med Military weekend – prova på-dagar med försvaret

Dagen avrundades med en ceremoniell kransnedläggning vid minnesmonumentet på området. Där såg föreningen sin chans att överraska flygvapenchefen.

– Kransen överlämnades av en karolinertropp från Gästrike Militärhistoriska förening så det blev en extra krydda på en fin ceremoni, säger Mats Helgesson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!