Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygmuseets föremål spårlöst försvunna

Stora mängder föremål som skänkts till Flygmuseet på Flygstaden har gått upp i rök.

Det uppdagades i somras men hur de försvunnit och vem som tagit dem är höljt i dunkel. Anklagelser flyger genom luften men ord står mot ord och föreningen drar sig för att polisanmäla.

Flygmuseet har förlorat föremål från sina samlingar. Museet har tidigare utsatts för vanliga inbrott men det försvinner också föremål och utrustning spårlöst. Helahälsingland.se kan berätta om en större mängd föremål som försvunnit utan att någon har sett något.

Historien börjar med en tidigare F15-anställd som ville hjälpa Flygmuseet och sin gamla hembygd. För några år sedan såg han till att flera billass med anknytning till Flygvapnet skickades från Linköping till Söderhamn. Transporten anförtroddes en medlem i kamratföreningen som driver museet.

Transportören fick också hjälp med kontakter med en flygverkstad som försåg mannen med ännu mera föremål. Innan allt var hemma på Flygmuseet hade flera billass med flyghjälmar, flygoveraller och ovanliga flyginstrument lämnat Linköping. När den forne söderhamnaren i somras besökte museet stod det klart för honom att hans föremål aldrig kommit fram. Vad som hänt med föremålen är oklart.

– Det är inga småsaker. Det är bland annat ett 20-tal flyghjälmar och mängder med stora prylar, säger han och uppskattar värdet till ungefär 25 000 kronor.

I dag känner han sig både besviken och bedragen av sin forne kollega som han lämnade föremålen till. Enligt mannen har den medlem som tog emot de tänkta museiföremålen siktats på marknader med gamla flygprylar till salu. Det är uppgifter som den utpekade bestämt tillbakavisar.

– Det här känns inte alls bra. Jag körde upp prylarna från Linköping och lastade ur dem på museet. Det var sex år sedan. Sedan dess har prylarna på något vis försvunnit. Men att jag skulle tagit grejerna och sålt dem på marknader stämmer inte alls. Jag säljer inte flygplansdelar.

Händelserna är inte polisanmälda, det är ingen större idé anser föreningen.

Ordföranden Helge Ljungström uppger att kamratföreningen startat en egen utredning för att ta reda på vad som hänt med de skänkta föremålen.