Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyglarna står på högkant

På onsdag träffar Klaverens hus och chefen för Musikmuseet företrädare för Söderhamns kommun i Stockholm. Fortfarande är ingen lösning i sikte vad som ska hända efter 1 juli med de närmare 400 instrumenten på lagret i Vestigården, Vågbrohemmen.

Det är en hisnande upplevelse att gå från rum till rum i den före detta bostadsmodulen Vestigården. Samlingsrum, bostadsrum, avdelningskök, korridorer – på varje kvadratmeter står och ligger pianon, flyglar, tafflar och orglar. Den ena vackrare eller mer originell än den andra.

Omkring fem hundra kvadratmeter är pin fulla med den unika samlingen instrument, alla tillverkade i Sverige efter 1850, som Föreningen Klaverens hus räddat och fraktat till Söderhamn. Här finns de flesta av landets tre hundra instrumentfabriker representerade. Det är detta som gör samlingen unik, till och med världsunik.

Närmare fyra hundra instrument finns här bevarade åt eftervärlden, åt forskare och instrumentmakare. För att rymma allt fler instrument har benen på de stora flyglarna skruvats av och lagts i kartonger. Då kan flygeln förvaras på högkant. Flyttkartonger med benen i står ovanpå eller vid sidan av varje instrument.

Den 1 juli ska allt egentligen vara borta härifrån. Dit är det snart bara en månad.

Till det datumet Söderhamns kommun har sagt upp hyreskontraktet och inte avser att betala hyran på 175 000 kronor per år längre. Kommunen tycker att det räcker att stå för de 300 000 till 400 000 kronor som det kostar att Klaverens hus får ha sina visningslokaler i Kulturens hus i centrala Söderhamn.

På onsdag kommer styrelsen för Klaverens hus tillsammans med chefen för Musikmuseet Hans Riben att träffa tjänstemän från Söderhamns kommuns KUS-förvaltning, bland andra förvaltningschef Gunnar Mellqvist och avdelningschef Anna Lindqvist.

Hon förklarade på måndagen att det ännu så länge inte finns någon ny lösning. 1 juli hyr inte kommunen lokalerna längre enligt tidigare beslut. Några andra mandat har inte tjänstemännen fått av politikerna.

- Vi får se vad som händer efter onsdagen, säger hon. Hoppas vi hittar en lösning. Klaverens hus är en förening som kan bli väldigt intressant och som Söderhamns kommun redan lagt ned otroligt med resurser på genom åren.

Däremot menar hon att kommunen inte behandlat Klaverens hus på annat sätt än andra föreningar, som själva får sköta sin verksamhet inklusive marknadsföring.

Inför onsdagens möte hoppas ordföranden i Klaverens hus Gunnar Julin, Stockholm, att kommunen ska gå med på att fortsätta stå för hyran i Vågbro under en övergångstid. Föreningen själv har inga pengar att betala hyra med.

- Jag hoppas att detta kan lösas i högsta samförstånd med Söderhamns kommun, säger han. Vi har gjort vad vi kunnat för att staten ska ta ett ansvar, men det finns inga politiska beslut om det än. Att politikerna i Söderhamn nu beslutat att tillsammans med oss agera gentemot staten är ett fantastiskt bra förslag.