Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygande kamera på drift

När Erik Jederström i Åsveden på fredagen skickade upp en quadrocopter i luften för att ta lite flygfoton över byn tappade han kontakten med den radiostyrda flygkameran. Den slutade ta kommandon från handenheten och gav sig i stället i full fart iväg över trädtopparna.

- Den kan ha tagit sig så långt som en halvmil innan batterierna tog slut, säger han.

Den radiostyrda kameran seglade iväg mot Bollnäs. Batterierna ska räcka i ungefär tolv minuter och om den har hållit rak kurs borde batterierna ha tagit slut någonstans i trakterna av Hå.

- Men eftersom den inte tog kommandon från handenheten har det uppenbarligen blivit något fel i navigationsdelen av radion och jag vet ju inte om det inträffat fler felkommandon så att den ändrat riktning igen, säger Erik Jederström.

En quadrocopter består av ett kors med en rund ring omkring den. I varje ände av korsen sitter en liten motor och i mitten av korset sitter en plattform för kameran. Mellan motorerna är det ungefär 50 centimeter.

Så om någon hittar en märklig tingest i sin trädgård rör det sig alltså inte om någon märklig satellit.

- Nej det är en helt vanlig kamera, säger Erik Jederström. Men den är ganska dyr och om någon hittar den kan jag utlova en hittelön.