Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyg och amerikanare till Mohed

På lördag fylls flygfältet i Mohed av chryslers, cadillacs, buicker och andra amerikanska bilar. Men också av anrika flygmaskiner som ska samsas om himlen med fallskärmshoppare. Och på marken blir det annars veteranmarknad, lokal musik och dansuppvisning.

Fyra entusiaster och en flygare tar emot på Moheds flygplats. De berättar om lördagens planerade "Wings & Chrome". Det är andra året som Söderhamn American Cars och Söderhamns flygklubb samarrangerar i Mohed.

- Förra året kom ett 70-tal bilar och ungefär 500 besökare hit, men då hade vi bara tre veckors förberedelser. Men i år blir det definitivt större säger Lasse Westling, president på Söderhamn American Cars.

För de morgonpigga kanske det passar bra att motorfesten drar igång redan klockan 8.00 (och håller sedan på fram till 16.00). De amerikanska bilarna som rullar in för uppställning får varsina nummerlappar. Publiken ska nämligen kora de tre finaste bilarna under eftermiddagen.

Söderhamns flygklubb har ett så kallat "fly-in", där besökare får flyga in sina maskiner och landa på fältet.

- Men vi får vara lite restriktiva med flygen, säger Patrik Björk på Söderhamns flygklubb och sneglar bort mot fallskärmshangaren på andra sidan flygplatsen.

- Fallskärmsklubben kör sitt egna race och ska tydligen ha ett jippo i helgen med fallskärmshoppningar så klart, säger han.

Det hänger även en norsk flagga på en stång i området.

- Om man skulle vara busig och ta ner den och höja en amerikansk flagga i stället på lördag, skämtar Lasse Westling.

Förutom motoruppvisningarna kommer arrangörerna bjuda på veteran– och kuriosamarknad, och dansklubben Faxe från Söderhamn har uppvisning klockan 13.00. För musikunderhållningen står de lokala banden Bävernylon, Random Days och Clear Vision.

Senare på kvällen, klockan 21.00, blir det fest på flygplatsen med Ljusne-bandet Fleetmaster på scen.