Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flydde genom fönster i brinnande hus

Ett äldre hus i Eckelsbo fattade tidigt på söndagsmorgonen eld. Den flicka som sov i huset flydde genom ett fönster och ut på en byggnadsställning.

Enligt polisen var det grannarna som upptäckte branden och larmade SOS vid klockan kvart i sex på söndagsmorgonen. Då var hela övervåningen på huset övertänd.
- Det var en tjej som sov i huset. Hon hade hoppat ut genom ett fönster, ut på en byggställning och tagit sig från huset. Hon togs om hand av grannarna och föräldrarna kom dit. Det gick bra med henne, säger Per-Erik Nilsson, insatsledare vid Norrhälsinge räddningskår.

Omkring 15 meter från huset som brann ligger ett stall där det fanns hästar. Trots det korta avståndet fanns ingen större risk för att elden skulle spridas.
- Stallet står kvar. Det var en gynnsam vindriktning och nästan ingen vind alls.

Som mest arbetade omkring 15 brandmän med släckningsarbetet. Hela övervåningen och taket har brunnit av. Om undervåningen kan bevaras eller om den är så kraftigt vatten- och rökskadad att den måste rivas är ännu oklart.

Deltidskåren från Delsbo och Bjuråker arbetar under söndagen med eftersläckning.
Pär Swing tog över sitt föräldrahem i Eckelsbo efter Kalvstigen och bodde där fram tills natten mot söndagen. På söndagseftermiddagen fanns inte mycket kvar av huset.
– Men det viktigaste var att dottern klarade sig. Som tur var hade vi två brandvarnare på övervåningen som tjöt och väckte henne, säger han när han sitter utanför huset och följer räddningstjänstens efterarbete.

Han var själv ute och fiskade på Dellen när det började brinna. Den 16-åriga dottern sprang till grannarna och ringde sina föräldrar.
Pär Swing har svårt att hitta en förklaring till branden.
– Räddningstjänsten säger att den förmodligen började på övervåningen. Jag vet inte om det kan ha varit TV:n eller någon elledning. Vi har ju fliseldning, men den har vi inte haft igång på 2,5 månader, säger han.

Även polisen har varit på platsen och har upprättat en anmälan om mordbrand. Det är dock en rutinåtgärd för att polisen ska kunna spärra av brandplatsen när släckningsarbetet är avslutat och så småningom kunna göra en teknisk undersökning. Ingen person är misstänkt för brott, men det är i nuläget inte heller någon som vet vad som orsakade branden.