Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fluffen kan skeppas till Västsverige

Nu städar kommunen upp efter sophaveriet på det konkursdrabbade återvinningsföretaget Bromsäng Recycling AB i Stugsund.
Tonvis med kalk forslas till tippen på Långtå och diskussioner förs om att skeppa i väg fluffen till Västsverige.

Just nu är två grävmaskiner och tre lastbilar på plats för att lasta och forsla bort industrikalken till kommunens soptipp Långtå. Hittills har man fraktat i väg 4 000 ton och det är ungefär lika mycket kvar att lasta.

Kalken kommer att användas som marktäckare på Långtå. Därmed slipper kommunen betala deponiskatten på 435 kronor per ton.

Fluffet, som består av nermalda bilinredningar, kommer däremot inte att gå till Långtå. Det senaste förslaget är att skeppa i väg avfallet till Västsverige, där det råder brist på biobränsle.

– En båttransport bör vara det mest miljövänliga alternativet och det enklaste sättet för oss. Hamnen ligger nära och vi kan lasta direkt med hjälp av traktorer, säger Gunnar Mellqvist, chef för kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen.

Samtidigt som saneringen pågår för fullt står det klart att konkursboets tillgångar uppgår till 27 771 kronor. Enligt konkursförvaltarens förslag ska Söderhamns kommun få pengarna. Men det finns möjligheter för andra fordringsägare att överklaga fram till den 27 oktober i år.

Och nu i höst kommer det rättsliga efterspelet mot bolagets företrädare Sven-Ove Blom rulla i gång. Åtalet väcktes i oktober 2010 under rubriken miljöbrott.