Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Florence Valentin är ädla poptjuvar

Skivaktuella Florence Valentin hyllas för sina samhällskritiska texter.
Samtidigt anklagas de för grova låtstölder.
- Jag är i alla fall ingen Annika Falkengren som snor folks stålar och ger sig själv en bonus, säger Love Antell.

Släpp låttjuvarne loss, det är vår. I dagarna kommer Florence Valentins tredje skiva - och som vanligt irriterar sig recensenterna på att bandet låter som Håkan Hellström, The Clash och Billy Bragg, numera även Glasvegas.
- Alla säger att jag plagierar, det rinner av mig som en gås. Jag älskar de där artisterna, varför dölja det? Vi v-i-l-l-e låta som Håkans första skiva den här gången, säger sångaren Love Antell.

Det som särskiljer Florence Valentin gentemot andra artister är texternas knivskarpa sociala patos. På albumet "Spring Ricco" sjunger Love Antell om de utsatta - invandrarna, knarkarna, alla arbets- och papperslösa - samtidigt som han angriper tjuvmentaliteten hos samhällets toppskikt.
- Jag vill inte hytta med pekfingret och stå med plakat men det känns viktigt att rikta kritik mot det som är fel. Låtarna ska vara euforiska, roliga att dansa till, men att bara reducera musik till olika kroppsfunktioner räcker inte. Jag vill få folk att tänka till också.
Varför är det så få andra som gör det?
- I värsta fall för att folk är okritiska, går omkring som naiva "lullull"-kaniner och tycker att allt är perfekt. Men många är också rädda för att hamna i ett "proggfack", att det finns något platt i att sjunga om hur dumma folk med pengar är.

Titelspåret, singeln "Spring Ricco", handlar om den tragiska händelsen i Stockholm 2007, när 16-årige Riccardo Campogiani slogs ihjäl av jämnåriga. Låten tar ställning mot ungdomsvåldet men rymmer också ett annat budskap.
- Det är en öm tå jag vill klämma på. Statsministern och kungen demonstrerar med elever från stans privatgymnasier, går fackeltåg mot gatuvåldet, men skiter fullständigt i när samma sak händer i förorten. Då lyfter folk inte ett finger, inte en rad skrivs i tidningarna, säger Love Antell.

I "Bilen brinner" är utgångspunkten en annan: högerpopulisten Jörg Haiders död i en trafikolycka i Österrike.
- Styr man som en dåre, då kör man i diket. Det mest omoraliska man kan vara är väl rattfyllerist och rasist, samtidigt? Men en bilolycka är inget jag ens önskar min värsta ovän. Jag vill att man ska tycka lite synd om honom, trots allt.
- Vägverket ville ha en reklamlåt. Ta "Bilen brinner", sa jag, men det funkade inte, säger Love Antell. 

Nils Johansson/TT Spektra