Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flexibilitet ska inte underskattas

Skolinspektionen arbetar med en ny tillsynsmodell som ska träda i kraft nästa år. Välpresterande skolor ska inte längre behöva tillsyn, medan skolor med problem ska granskas oftare. Men inspektionsmyndigheten tänker samtidigt öka granskningen av alla landets friskolor – oavsett om de har problem eller ej.

För detta svarar Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler i ett pressmeddelande: Vår bedömning är att förändringar sker snabbare där än i de kommunala skolorna, vilket kan vara en risk i sig för eleverna. Dessutom är samhällets insyn mindre. (21/5)

I motsats till vad Begler säger kan snabb förändring vara positiv. I dag finns det alltför många skolor som kör på i samma hjulspår utan att åtgärda befintliga brister. Mer flexibilitet ska inte underskattas.

Sedan säger hon att samhällets insyn är mindre. Är det verkligen en korrekt lägesbeskrivning? Medias bevakning av friskolorna, tillsammans med misstänksamheten, är ofta hög. Det är heller inte alltid den statliga kontrollen som är bästa svaret på problemen. De som vet bäst om skolan bör snarare vara föräldrarna, lärarna och eleverna på orten.

Skolinspektionens nya modell är på så sätt god, förändringen är nämligen tänkt att flytta tillsynen från statlig till mer lokal nivå. Då blir det lättare att följa hur det går för skolorna och vad som kan förbättras. Men det verkar ogrundat att myndigheten oftare ska granska friskolor oavsett resultat.

Ett aktuellt exempel på att det går bra när människor får välja friare är Academedia. Friskolekoncernen har gott rykte och kommer nu även att starta förskolor utomlands, skriver Dagens Samhälle (28/5). Först ut är Norge och därefter Tyskland – något som kan verka motigt, eftersom både Tyskland och Norge fortfarande har relativt tung statlig styrning. I Norge går 98 procent av alla grundskolebarn i kommunala skolor och av Tysklands förbundsländer är det hittills sex stycken som tillåter vinstdrivande företag bakom förskolor.

Det blir intressant att se hur den svenska friskolekoncernen kommer att påverka konkurrensen och utvecklingen. Fler och fler flyttar till städer och större samhällen, vilket skapar behov av utökad förskola och skola. I Sverige kan vi vara stolta över att vara i framkant.

Det är naturligtvis viktigt att vara försiktig och inte gå alltför fort fram, men utvecklingen för Academedia i Norge och Tyskland visar att svensk friskoleverksamhet kan inspirera andra länder. Det borde Skolinspektionen ta med i beräkningen och bedöma kommunala skolor och friskolor utifrån samma premisser.