Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flexibilitet ger trygghet

Efter finanskrisen kom skuldkrisen, nu vacklar flera stora ekonomier och eurosamarbetet sätts på stora prov. Finansmarknadens tilltro till politikernas förmåga att få ordning på situationen är låg, med följden att världens börser åker berg-och-dalbana.

Annons

Knappt hade vi andats ut efter förra krisen innan vi slungas in i ny turbulens. Realekonomiskt går Sverige fortfarande förhållandevis bra, jämfört med många andra länder, men tyvärr vaccinerar inte de jämförelsevis stabila svenska statsfinanserna oss från omvärldens problem.

Vi har en av världens mest exportberoende ekonomier. Globaliseringen har inneburit stora strukturförändringar och beroendet av såväl kunder som underleverantörer över hela världen har ökat. Går det dåligt på andra håll, så påverkas också många verksamheter i Sverige.

Företag är olika och när det går bra för ett, behöver det nödvändigtvis inte gå bra för alla andra. Rörelsemarginalerna för teknikföretag i Sverige var fortfarande i fjol under sex procent. Även kapitalavkastningen var långt ifrån de nivåer som gällde före den senaste nedgången 2008. Vidare har inte heller produktionsnivån kommit upp i tidigare nivåer. När nu konjunkturen åter viker nedåt är vårt utgångsläge därmed på flera sätt sämre än vad som gällde förra gången.

Med sämre konjunkturer minskar företagens behov att nyanställa personal. I de centrala löneförhandlingar som förs mellan arbetsmarknadens parter är det därför viktigt att vara försiktig och ge företag och fack lokalt ökade möjligheter att sluta avtal som är anpassade efter det enskilda företagets villkor.

Endast konkurrenskraftiga och lönsamma företag kan ge trygga jobb. Detta är bara möjligt om företagen får verktyg att parera konjunkturerna med. Ett sådant verktyg är möjligheten att skräddarsy avtal tillsammans med sina medarbetare. Alternativet – att utgå ifrån en nationellt avtalad norm – kan leda till alltför höga kostnader och därmed en helt onödigt stor utslagning av företag.

Den för Sverige så betydelsefulla industrin måste vara internationellt konkurrenskraftig och tillräckligt lönsam för att fortsätta utvecklas. Flexibilitet genom att lokala avtal ger möjlighet att anpassa villkor efter det enskilda företagets utmaningar är en allt viktigare faktor för konkurrenskraften. Det underlättar lönsamhet och ökar därmed också direkt och indirekt tryggheten för alla på arbetsmarknaden – både i privat och i offentlig sektor. De konsekvenser som krisen redan har fått i många andra länder, visar på vikten av att skapa strukturer som är gynnsamma för tillväxt.

Alla vet att stela strukturer lättare går sönder när det blåser hårt. Vi behöver flexibilitet för att kunna klara produktionen i Sverige i alla väder.

Jan-Eric Sandberg

regionchef

Teknikföretagen region norr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel