Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flexibilitet – åt båda håll

I går rapporterade Ekot att antalet sjukskrivna egenföretagare har halverats sedan halvårsskiftet i fjol. Då trädde en reform som gav egenföretagare en möjlighet att välja mellan ett större antal karensdagar i sjukförsäkringen än tidigare.

Annons

Fast reformen innebar samtidigt att den kortaste möjliga karensdagen hade ökats till sju dagar för företagare, jämfört med tidigare en eller tre dagar.

Samtidigt innebar förändringen att den genomsnittlige egenföretagarens avgift till sjukförsäkringen sänktes med ungefär 1 800 kronor.

Alltså. Ju längre karenstid, desto lägre avgift till sjukförsäkringen.

I grunden är det här en jättebra reform. Det behövdes en bättre flexibilitet i sjukförsäkringen för företagare.

Därför var det utmärkt att de gavs möjlighet att sänka sin avgift i utbyte mot att välja en längre karenstid.

Men många företagare uppfattar minimumet på sju karensdagar som alldeles för många.

Och skulle hellre betala mer i avgift om det samtidigt innebar färre karensdagar.

Det är både rimligt och begripligt. Vill man öka flexibiliteten är det något svårbegripligt att man väljer att förlänga den kortaste karenstiden.

En förändring är dock redan på gång. I december i fjol fattade riksdagen beslut om ett tillkännagivande till regeringen om att det ska finnas möjlighet för egenföretagare att välja en kortare tid än sju dagars karens.

Signaler från regeringen och näringsdepartementet tyder på att arbetar med att ta fram ett förslag i linje med detta, och förhoppningsvis betyder det att en förändring kan träda i kraft i samband med höstbudgeten.

Om bara inte finansdepartementet ställer till med problem.

Mer läsning

Annons