Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flest elcertifikat till vindkraften

Berndt Magnusson skriver (25/6) att vindkraften får lägst subvention i elproduktionen. Sett till de senaste åren har dock vindkraften fått flest utfärdade elcertifikat.

I Energimyndighetens rapport ”Elcertifikatsystemet 2011” står att produktionen av el från vindkraften har ökat med 209 procent sedan 2008 till 6,1 TWh under 2011. År 2011 producerade vindkraften i Sverige 6,1 TWh, vilket är en ökning med 74 procent jämfört med föregående år.

I och med den stora ökningen har också flera nya anläggningar byggts. I Energimyndighetens rapport finner man även ett diagram som visar uträttade elcertifikat till nya anläggningar för respektive energislag åren 2004–2010. Där ser man att hälften av alla elcertifikat gått till vindkraften 2010.

Om man ser till de senaste årens kraftiga ökning i produktionen av el från vindkraft, blir det inte rättvist att jämföra elcertifikat för vindkraft, vattenkraft och ny bio/kraftvärme sedan 2003. I takt med att vindkraften, som är beroende av stöd, byggs ut kommer också subventionerna att öka. Sedan 2008 är vindkraften det energislag som får flest utfärdade elcertifikat.

Det är vi elkunder som är med och betalar för vindkraften genom dessa elcertifikat. En villaägare med elvärme som har en årsförbrukning på 20 000 kWh/år betalade 1 250 kronor för elcertifikat under 2010. Det gav elproducenterna av förnybar el en intäkt på cirka 4,6 miljarder. Den avgiften ligger dold i elräkningen.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel