Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flerfaldigt världsrekord på Delsbo Electric

Under lördagen hölls den femte upplagan av tekniktävlingen Delsbo Electric. Bland de sju lagen blev det två nya världsrekord.

– Tävlingen har flera syften. Dels är det roligt att göra något av Dellenbanan, men det visar också hur energisnålt det är med järnvägstrafik, säger Sigurd Melin som är ordförande för Dellenbanans Vänner.

Sju lag med elever från bland annat Staffangymnasiet i Söderhamn, Högbergsskolan i Tierp och Högskolan i Gävle var med och tävlade. Av de deltagande lagen gick fyra i mål.

– Vi räknar med att tävlingen kommer att växa framöver. Det finns inget liknande i Sverige och på sikt hoppas vi att få hit elever från hela landet men även från andra länder, säger Sigurd Melin.

Syftet var inte att komma fram så snabbt som möjligt, utan att förbruka minst energi på sträckan mellan Fredriksfors och Delsbo Stationshus. Det gamla världsrekordet på 2,4 wattimmar per kilometer och person slogs redan när lag DX-1 från Bromangymnasiet gick i mål.

– Första gången de testkörde var på annandagen. De är verkligen ambitiösa, säger Lars Gustavsson som är projekt- och tävlingsledare.

Eftersom Bromangymnasiet hade två lag, men bara ett fordon, fick de ställa upp ytterligare en gång med samma dressin. När de gick i mål för andra gången stod det klart att de slagit världsrekord ytterligare en gång och förbättrat resultatet från 1,75 till 1,71 wattimmar per kilometer.

– Under två var nog mitt mål. Det kändes bra att klå Högskolan i Gävle, säger Johan Borgström som var en av tre förare för lagen Hi-Tek och DX-1.

Första pris i tävlingen var 10 000 kronor, plus ytterligare en bonus på 2000 kronor för att ha slagit det gamla världsrekordet.