Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera ungdomar anhållna efter mordförhör

Jouråklagare vid Åklagarkammaren i Gävle beslutade under lördagseftermiddagen att anhålla åtta ungdomar i åldrarna 15–20 år. Under kvällen anhölls ytterligare en person.

Ungdomarna är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för inblandning i det mord och mordförsök som skedde på Rustkammaregatan i Söderhamn under natten mot lördagen.

En 18-årig man avled och en 17-årig pojke skadades då efter att ett bråk uppstått mellan flera personer på platsen.

TV+TEXT: Ung man död i bråk – polisen utreder mord

Polisen frihetsberövade tidigt i utredningen nio unga personer som under dagen har förhörts om sina iakttagelser.

Att åklagaren nu väljer att anhålla åtta personer beror på att det anses föreligga en kollusionsfara, det vill säga en risk för att en misstänkt undanröjer bevis eller på annat sätt förstör en brottsutredning.

TV+TEXT: Polisen har hämtat in nio personer

Senast tisdag klockan 12.00 ska beslut vara fattat om häktning av de anhållna personerna.

– Det är kollusionsfara, och det bedömer åklagaren kontinuerligt. Det är extra noga när de är så unga. Då får man prova timme för timme om de ska vara fortsatt anhållna beroende på vad som kommer fram, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Utredningen befinner enligt polisen just nu i ett känsligt läge och flera förhör kommer att hållas under kvällen.

– Vi har så mycket att jobba med nu, vi måste få en klar bild av vad som har hänt. När man har två misstänkta kan det vara fullt så jobbigt, nu har vi åtta anhållna. Det är ett mycket omfattande arbete för förhörsledare att analysera förhören och se vad som hänt och komplettera med nya förhör och samtal, säger Mikael Hedström.

Läs mer: Blödande man sökte hjälp på gymnasiefest

Det är i nuläget ett 20-tal poliser som jobbar med hela utredningen.

– Man delar vanligtvis upp det med att några inhämtar uppgifter och några håller förhör, men hur det ser ut exakt i det här ärendet vet jag inte just nu.

Under lördagskvällen beslutade åklagaren att anhålla ytterligare en person. Sammanlagt är nu nio personer anhållna, de flesta hemmahörande i Söderhamn. Även de andra har någon form av anknytning till Hälsingland. Samtliga anhållna är de nio som frihetsberövades under natten till lördagen.

– Förhör har hållits under kvällen, säger Peter Hultqvist, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

Alla förhör har än så länge hållits i Söderhamn. Men eftersom nio personer nu är anhållna måste man transportera dem till olika platser där det finns möjlighet att förvara dem. Några sådana celler finns inte i Söderhamn. Därefter ska nya förhör hållas på dessa platser.

– Under natten hålls inga ytterligare förhör, det blir fortsatta utredningsåtgärder under morgondagen (söndag), säger Peter Hultqvist.

Läs mer: Staffangymnasiets rektor chockad – "Vi har en krisplan"

Läs mer: Krisgrupp för de som vill prata