Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera steg i rätt riktning

Det finns mycket som man kan säga om den svenska integrationspolitiken. Även om man inte delar Sverigedemokraternas främlingsfientliga åsikter så kan man ganska lätt konstatera att den historiskt sett varit ganska misslyckad.

Annons

Före valet 2006 var exempelvis genomsnittstiden från uppehållstillstånd till arbete sju år för nyanlända invandrare. Det här är skrämmande lång tid.

I stället har de fått leva i utanförskap. Vilket inte bara är illa för den enskilde individen, utan också ett enormt resursslöseri ur ett samhällsperspektiv.

Alliansregeringen har redan under innevarande mandatperiod påbörjat förändringen av integrationsarbetet, för att underlätta och påskynda nyanlända invandrares etablering på arbetsmarknaden.

Inför kommande mandatperiod vill man gå vidare i detta arbete genom att förstärka utbildningsinsatserna genom att förbättra SFI-undervisningen, utvidga samhällsinformationen och belöna skolor i invandrartäta områden som lyckas bra och förbättrar resultaten. Och öka möjligheterna till jobb genom att bland annat förstärka instegsjobben, behålla rut- och rot-avdragen, sänkt tjänstemoms för restauranger och införa så kallade nystartszoner, som kommer att omfatta socialt utsatta områden.

Det här är flera steg i rätt riktning. Vägen till en lyckad integration går via förbättrade svenskkunskaper och en etablering på arbetsmarknaden. Därför är det beklagligt att alliansen inte väljer att sänka trösklarna till arbetsmarknaden ytterligare något genom en reformering av lagen om anställningsskydd. Men där håller Moderaterna fortfarande emot.

Mer läsning

Annons