Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera nyanser av grått?

Får man sticka ut? Får man göra något annorlunda? Får man pröva nya vägar? Får man tjäna pengar på sina idéer? Får man lyckas?

För många är det lättare att dela besvikelsen med någon som misslyckats, än att glädjas med någon som har framgång.

I synnerhet om man lever och bor i en småstad. Och dessutom jobbar i kommunen. Där får ingen tjänsteman sticka ut och göra något som strider mot det som av tradition anses gå an.

Att satsa lite extra, att jobba lite hårdare, att göra pengar på sina idéer skapar ofta misstänksamhet. Om någon däremot kammar hem ett antal miljoner på postkodlotteriet, triss eller trav blir man en hjälte i stan.

Självklart ska de som lyckas, de som sticker ut, de som vågar göra något annorlunda, också vara beredda på både granskning och kritik. Vare sig det handlar om företagsikonen Ingvar Kamprad eller Glada Hudik-teaterns skapare Pär Johansson.

Om det förekommit eller förekommer oegentligheter ska det uppmärksammas. Och kritiseras.

Men det är inte fel att tjäna pengar på sina idéer och sitt engagemang. Inte ens mer än vad andra gör.

Det är inte fel att entusiasmera och locka till sig sponsorer för att förverkliga sina idéer. Det är inte fel att skapa lite glans och stolthet i en kommunal verksamhet.

Det är inte ens fel att åka limousine till teaterpremiären. Det åker var och varannan student i våra småstäder till sina avslutningsbaler om vårarna.

Att en verksamhet i någon mening är kommunal behöver inte innebära att dess deltagare och chefer ska klä sig i säck och aska. Kommunerna behöver fler som vågar sticka ut och utmana.

Det finns utan tvekan en kommunal gråzon där den som drivs av entreprenörslust får svårigheter. Och en hel del kan givetvis diskuteras. Och möjligen hitta andra lösningar.

Ändå har arbetet med Glada Hudik-teatern ökat medvetenheten om de funktionshindrade och stärkt självkänslan på ett sätt som ingen trodde skulle vara möjlig. Utom en eldsjäl. Som tände flera.

"Glada Hudik-teatern hade inte blivit lika bra om vi hade gjort det på mitt sätt", säger omsorgsförvaltningens chef Pia Andersson som betraktar sig själv som "en grå kommunaltant".

Visst är det bra att det också finns andra färgnyanser på kommunens palett.

Och inte bara flera nyanser av grått.