Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Flera mc-västar var synliga"

Polisen förstärkte sina kontroller då två mc-gäng möttes i Söderhamn i helgen.

Enligt uppgifter från polisen i helgen avvärjdes en uppgörelse mellan två rivaliserande mc-gäng i Söderhamn under lördagen. Polisen hade under morgonen fått in ett tips om att en konfrontation mellan gängen var på gång och utökade därför sin bemanning.

Polisens presstalesman Mikael Hedström bekräftar nu att ett flertal personer med mc-västar vistats i Söderhamn under fredagen och lördagen.

– Enskilda poliser i yttre tjänst hade uppmärksammat en lite större aktivitet, att fler västar hade varit synliga. De här personerna drar sig inte för att visa sina västar, så då valde vi att öka våra trafikkontroller. Vi har i uppdrag från statsmakten att vara uppmärksamma på organiserad brottslighet och där har mc-kulturen en plats. De är dessutom självmarkerande med sina västar, säger Mikael Hedström.

Ett 40-tal personer och fordon kontrollerades på flera platser i Söderhamnsområdet både under fredagen och under lördagen. Men inga polisanmälningar är gjorda och ingen person ska vara misstänkt för något brott.

– Kontrollerna gjordes för att ta reda på vilka personer som var i rörelse och vilka fordon de hade, säger Mikael Hedström.

Enligt uppgifter från polisen i helgen slutade det hela med att grupperingarna hade ett möte omkring halv nio på lördagskvällen, där allt gick lugnt till.

Varför var de i Söderhamn?

– Det kan jag inte kommentera. Jag har ingen info om varför de samlades, de får du fråga dem om. De är inte särskilt talföra med oss heller. Vi frågar dem när vi är på plats, men det är inte alltid de vill berätta för oss vad de gör eller varför de är här. Ibland åker de kanske bara upp för att Söderhamn är vackert, säger Mikael Hedström.

Enligt Mikael Hedström rörde det sig bland annat om medlemmar i Chicanos MC och Hells Angels, både tillresta och personer från Söderhamn och Hälsingland.

Liknande insatser med extra kontroller sker några gånger per år i länet, men helgens kontroller i Söderhamn är inget tecken på att den organiserade brottsligheten ökat eller att mc-gängens utbredning har förstärkts. I huvudsak handlar det om enstaka individer som är knutna till klubbar på andra orter.

– I området finns enstaka medlemmar, mellan fem och tio personer, som sympatiserar med de grupperna. Men de har inga lokaler eller någon gård där de håller till vad vi vet, säger Mikael Hedström.

Kan vi vänta oss fler möten med olika mc-gäng framöver?

– Det man kan säga om de här grupperna är att de är ostrukturerade. Visst det kan inträffa, men det behöver inte göra det heller, säger Mikael Hedström.