Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera föremål stulna på Ersk-Mats

Flera föremål med ett högt kulturhistoriskt värde har stulits från Ersk-Matsgården utanför Hassela. Föremål som gården har fått tillbaka efter tidigare stölder är nu stulna igen.

– Det är fruktansvärt det som har hänt, säger Boerje Bohlin som är ordförande för föreningen Ersk-Mats gården.

Vaktmästaren på gården upptäckte inbrottet förra måndagen. Tjuven eller tjuvarna hade brutit upp ett fönster på baksidan av huvudbyggnaden. Inne i byggnaden var det en stor röra med mattor och gamla kläder slängda på golvet och på borden. Och Boerje Bohlin kunde snabbt konstatera att flera föremål saknades.

– Det är alla de saker som vi fick tillbaka efter att vi sist hade inbrott här, säger han.

Vid förra veckans inbrott stals enligt Boerje Bohlin en brudkista och gårdens originalvagga sedan 1800-talet, en målad ljuslåda, en bildväv och en målad 1800-tals bonad. Även ett tennfat stals vid inbrottet. Boerje Bohlin har svårt att uppskatta det ekonomiska värdet av de stulna föremålen.

– Men det är ett stort kulturellt värde i de saker som stulits. Det är värdefullt att dessa gamla saker får finnas kvar här. Och de här sakerna hör hemma här, säger han.

Ersk-Matsgården drabbades av inbrott för ett par år sedan. Flera av de föremål som nu stulits försvann även vid det inbrottet. De föremålen återfanns när en då 54-årig spanjor fälldes för flera inbrott och stölder från kyrkor och församlingari södra Norrland. Fortfarande saknas bland annat ett skåp från Ersk-Matsgården som försvann vid det inbrottet.

Enligt polisen finns det i dagsläget ingen misstänkt för inbrottet och stölderna. Polisen gör i dagslägget heller inga kopplingar till tidigare inbrott på Ersk-Matsgården.