Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera biskopar på Söderbolmspelet

/
  • Kristina Törnqvist gör sig i ordning för premiärföreställningen.
  • – Kombinationen av amatör- och proffsskådespelare blir ofta jättebra., sade ärkebiskop Anders Wejryd.Här med hustrun Kajsa.
  • Carl-Adolf Murray hade egna, starka minnen av den gamle ärkebiskopen från Trönö.
  • Landshöving Barbro Holmberg gillade spelet.
  • I sitt arbete märker ärkebiskop Anders Wejryd hur mycket Nathan Söderblom påverkat kyrkan.– Hans minns lever ju fortfarande internationellt;
  • Biskopen i Stockholm stift, Caroline Krook har fått inbjudningar varje år men har inte tidigare haft möjlighet att komma.

Årets premiärminglet blev till ett litet biskopsmöte på Söderblomsgården i Trönö.

Annons

Som varje år började föreställningen klockan 19.00. Före premiären ägnades timmen innan åt mingel på prästgårdsbacken som badade i eftermiddagssolen.

Bland premiärgästerna fanns i år ärkebiskopen Anders Wejryd.

– Det ska bli kul att möta Nathan i hemtrakten och inte bara i sovrummet, sade ärkebiskop Anders Wejryd innan föreställningen började.

Ärkebiskopen kom med hustrun Kajsa som tyckte att Nathan Söderblom är den största biskopen som bott i residenset i Uppsala.

Paret anser att Nathan Söderblom påverkat kyrkan i både tid och nutid. Det var ett resonemang som även Caroline Krook, biskop i Stockholms stift, om Nathan Söderblom.

– Han var ett barn av sin tid och före sin tid, det är väldigt väl uttryckt av Ylva Eggehorn. Att både fånga tidsandan men i så många avseenden och samtidigt vara före sin tid, sade Caroline Krook.

En av Nathan Söderbloms stora framgångar var det stora ekumeniska mötet i Storkyrkan i Stockholm 1925. Som biskop i Stockholm har hon fått inbjudningar varje år, men har inte tidigare haft möjlighet att komma.

 

Mer läsning

Annons