Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera åtgärder för Kilaforsvattnet

I höst ska Kilaforsborna garanteras ett "absolut rent" dricksvatten. Men i nuläget finns fortfarande problem med missfärgningar.

– Vi kommer att göra extra spolningar i juni, säger Ylva Jedebäck Lindberg, vd för Helsinge Vatten.

Förhoppningen är att det ska bli den sista fältinsatsen mot de bruna utfällningarna av mangan i ledningssystemet.

Om ingenting oförutsett inträffar ska den permanenta ombyggnaden vara genomförd i höst. I månadsskiftet september–oktober räknar Helsinge Vatten med att ta det nya systemet i bruk.

Tyngdpunkten i den nya ombyggnaden ligger på vattentäkten i Västansjö. Men insatser görs även vid vattenverket i Löten och i ledningsnätet.

Kostnaden beräknas till tio miljoner kronor – pengar som Bollnäs kommun beslutade om förra året.

– Vi håller just nu på att slutföra upphandlingen av entreprenör och har fyra anbud som ska utvärderas. Kontraktet bör kunna skrivas om 2–3 veckor, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Två nya brunnar planeras vid vattentäkten i Västansjö. Det ska kombineras med flera mindre borrhål där syre trycks ned i marken

Metoden bygger på så kallad markoxidation. Föroreningarna av mangan och järn i grundvattnet ska fällas ut och stanna i marken.

– Det innebär också att vi ska kunna ta bort en del fällningskemikalier vid verket i Löten.

Erfarenheterna från andra håll i landet där liknande förändringar gjorts beskrivs som goda.

De rensningar som görs i juni – innan ombyggnaden startar senare i sommar – ser Ylva Jedebäck Lindberg som förebyggande åtgärder på kort sikt.

– Missfärgningarna minskade när avlagringar togs bort i januari. Men det har fortfarande funnits en del problem. Därför tar vi till ännu en extra åtgärd, säger hon.

Manganet bidrar till att vattnet i det kommunala nätet brunfärgas ibland. Det ser oaptitligt ut och vid några tillfällen har gränsvärdena överskridits kraftigt i det grumliga vattnet.

Annat vatten har fått köras ut till bland annat Kilaforsskolans kök.

Problemet med det missfärgade vattnet har funnits under flera år i olika omfattning. Men kundernas enda kompensation är att en månads debitering drogs av förra året.

Omkring 2 000 personer får sitt vatten från täkten i Västansjö, de flesta i centrala Kilafors.