Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler uppmanas va-ansluta

Berörda kommuner vill att fler enskilda hushåll ansluter sig till den nya va-ledningen i Florsjön. Av 70 tänkbara har än så länge bara 14 privathushåll anslutit sig.

Två år efter att projekt Östersjön-Florsjön startade har det nu kommit till den punkt då konkreta åtgärder ska sättas in.

Vissa saker har redan gjorts: den drygt 30 år gamla va-ledningen genom Florsjön har bytts ut mot en ny, till en kostnad av 1,3 miljoner kronor.

Totalt cirka 175 enskilda hushåll är berörda. Ett 70-tal av dem bedöms kunna anslutas till nya va-ledningen. Hittills har 14 valt att ansluta sig till den nya va-ledningen, åtta är intresserade.

• Fjorton enskilda hushåll av 70 möjliga, är inte det ganska klent?

- På den enskilda sidan finns en hel del övrigt att önska. Jag tror att de hushåll som är berörda kommer att få en uppmaning av kommunen att ansluta sig, säger projektledare Claes Ånell.

Anslutningsavgiften för vatten och avlopp är 60 000 kronor per hushåll. Senast år 2014 ska alla bristfälliga avlopp vara åtgärdade.

53 lantbruksfastigheter, i praktiken ett tiotal större aktörer, släpper ut mycket fosfor till Florsjön. Under hösten ska en inventering göras för att ta reda på var de effektivaste åtgärderna mot utsläppen ska sättas in.

I slutet av oktober ska en reviderad åtgärdsplan diskuteras, med fördelande av ansvaret för det framtida arbetet.