Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler ungdomar väljer cannabis

Andelen ungdomar som väljer cannabis som berusningsmedel framför alkohol ökar. Samtidigt har synen på droger som hasch och marijuana förändrats.

– Man har en otroligt liberal syn på cannabis idag om man jämför med för åtta år sedan, säger Karin Andersson, alkohol- och drogterapeut vid Beroendemottagningen i Ljusdal.

På mottagningen har man märkt en "markant" ökning i tillströmningen av ungdomar med drogproblem. Ofta är det föräldrar eller lärare som slagit larm. Karin Andersson menar att många ungdomar har felaktiga föreställningar om riskerna med att bruka droger som hasch och marijuana.

– Söker du en positiv bild av cannabis så kan du hitta det, säger hon och syftar på diskussioner på internetforum där cannabis framställs som en mer "naturlig" substans än alkohol.

Även polisen i Ljusdal tycker sig se en ökning i vad de kallar "helgbrukare", det vill säga de som väljer cannabis som festdrog istället för alkohol.

– Ungdomarna har en föreställning om att de blir goa och glada och inte aggressiva som av alkoholen, vilket väl i och för sig är sant. Alkoholen är ju farlig den också men inkörsporten till tyngre droger är ju cannabis, säger en av Ljusdalspolisens narkotikaspanare.

Någon som lärt sig det den hårda vägen är Miguel Eriksson från Järvsö som just avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för narkotikabrott. Läs hans livshistoria i fredagens Ljusdals-Posten.