Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler ungdomar väljer bort alkohol

Alkoholen fortsätter att minska bland högstadieeleverna i Bollnäs.

I år syns även en tydlig minskning bland flickorna.

- Det är riktigt positivt, ska vi komma åt drogerna i stort måste vi få ner alkoholkonsumtionen bland de yngre, säger projektledare Janne Sundin.

2010 genomförde individ och familjeomsorgen den första drogvaneundersökningen bland Bollnäs högstadieskolor.

Då hade 40 procent av eleverna druckit alkohol och 24 procent varit berusade. Nu har en tredje undersökning genomförts där 670 av 818 ungdomar svarat på enkäten.

Och resultatet talar sitt tydliga språk. 70 procent av eleverna har aldrig druckit alkohol och ny syns även en tydlig minskning bland flickorna.

Projektledare Janne Sundin är nöjd.

- Förra årets såg vi en minskning bland killarnas alkoholintag, nu är det tjejernas tur. Och då ska vi komma ihåg att killar är mer lättstyrda. Tjejer i de här åldrarna är mer mogna och umgås ofta med äldre kamrater. Därför har de också lättare att få tag i alkohol, säger han.

Av undersökningen kan man också se att även intensivkonsumtionen har minskat. 2010 uppgav tio procent av eleverna att de använde alkohol ofta, nu är den siffran nere på fem procent.

Enligt Janne Sundin finns det flera orsaker till att fler högstadieelever väljer bort alkoholen. Förutom att det är en trend i samhället att dricka mindre har det förebyggande arbetet haft effekt.

- Vi jobbar mycket med föräldrarnas engagemang och attityden till alkohol. Och där kan vi se en stor förändring. Från polisens sida har man sedan några år tillbaka arbetat efter Kronobergsmodellen, vilket innebär nolltolerans i centrum. De tar även kontakt med föräldrarna om de stöter på överförfriskade ungdomar.

Men även media har haft en stor roll för att få upp ögonen på vuxenvälden, anser Janne Sundin. Ju mer det skrivs och sägs, desto mer ökar engagemanget.

- Bollnäs har fortfarande stora problem med droger, inte mins GHB och GBL. Men ska man komma åt problemet på sikt handlar det om att höja debutåldern för alkohol. Det är oftast där allting börjar. Och då fungerar det inte med en tillåtande attityd, säger han.