Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler unga far illa

Trycket på socialtjänsten fortsätter att öka.

Annons

– Det är nästan så att vi känner uppgivenhet. Men vi arbetar på och hoppas kunna ersätta de tre konsulter som vi tagit in med uppemot tre nyanställningar som vi har med i budgetarbetet för nästa år, säger socialchefen Marita Wikström.

Ljusdal är den kommun i länet som ökade mest vad gällde antalet aktualiseringar hos socialtjänsten som gäller unga mellan åren 2011 till 2012. Ärendeinströmningen fortsätter på samma höga nivå som tidigare.

– Ökningarna kan delvis bero på att vi fått två asylboenden i Järvsö där det bland annat kan finnas barn utan vårdnadshavare. Men det finns också problem i traditionellt svenska hushåll, säger Marita Wikström.

I fjol var det 26-44 aktualiseringar per månad under första kvartalet och 84-86 personer med insats. I år har det varje månad noterats 49-64 aktualiseringar och 101-113 personer med insats.

– Vi ligger på nivåer som Sandvikens trots att den kommunen har många fler invånare, säger omsorgsnämndens ordförande Markus Evensson (S).

Enligt en tjänsteskrivelse till omsorgsnämnden är det ungefär hälften av alla aktualiseringar som går till utredning eller kopplas till pågående utredningar.

Den vanligaste orsaken till aktualiseringar för åldersgruppen 0-12 år är omsorgssvikt (brister i omsorgen) som kan handla om brister i hemmiljön på grund av till exempel missbruk eller psykisk sjukdom hos förälder.

– Anmärkningsvärt är att eget missbruk förekommer som orsak till aktualisering vid fem tillfällen under första kvartalet för gruppen 0-12 år, skriver Marita Wikström och enhetschefen Margaretha Larsson.

För åldersgruppen 13-20 år dominerar beteendeproblem, som kan innebära en stökig social situation som exempelvis innefattar utagerande (allvarliga konflikter med kamrater och andra vuxna), riskfyllt sexuellt beteende, alkohol- och drogbruk och vistelse i kriminella miljöer.

Enligt tjänsteskrivelsen är det vanligt att flera problemområden förekommer parallellt. Eget missbruk finns registrerat vid elva tillfällen för unga 13-20 år under första kvartalet vilket också upplevs som en oroande utveckling.

Markus Evensson ser inte bara problem i de många aktualiseringarna.

– Vi har ett bra samarbete med till exempel förskola, skola och polis. Det leder många gånger till tidig upptäckt och att socialtjänsten får vetskap om problemen direkt.

Antalet aktualiseringar för vuxna (21 år och äldre) har under första kvartalet i år ökat med 40 procent jämfört med samma period i fjol.

Försörjningsstödet fortsätter dessutom att ligga kring fjolårets rekordnivåer.