Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler träningsanläggningar vill ha hjälp med ätstörningsproblematik

Många individer med ätstörningar söker sig till träningsverksamheter. På senare år har fler idrottsanläggningar vänt sig till riksföreningen för ätstörningar – Frisk och Fri – för att få riktlinjer i bemötande. Nu lanseras projektet We Care.

Från och med februari i år kan alla idrotts och träningsanläggningar bli We Care-certifierade. Det är riksföreningen för ätstörningar, Frisk och Fri, som tagit initiativ till projektet.

En We Care-certifiering visar på att verksamheten har kunskap i hur man bemöter personer med ätstörningar. Men för att bli certifierade krävs det att personal och ledare genomgår utbildningar i bemötande och skissar fram riktlinjer och rutiner för hur hela organisationen ska jobba mot problematiken.

– På senare år har fler idrottsorganisationer och gym börjat höra av sig till oss med frågor om ätstörningar. Många vet inte hur de ska förhålla sig till medlemmar som är drabbade och kunskaperna om sjukdomsbilden har varit små, det var så idén om We Care föddes, berättar Elina Johansson, certiferingsansvarig på Frisk och Fri.

Huruvida ätstörningar blir vanligare eller inte kan Elina Johansson inte svara på. Idag är det lättare att få en diagnos eftersom kriterierna har omvandlats – Dessutom är mörkertalet stort – Men man brukar säga att omkring 100 000 personer i landet lider av en klinisk ätstörning.

– Men jag tror att fler personer idag har ett ätstört beteende. Man kanske inte uppfyller kriterierna för en diagnos, men livet kretsar kring mat och träning på ett ångestladdat sätt, säger hon.

Att en person med ett osund förhållningssätt till mat och träning söker sig till en idrottsanläggning faller inom ramen för sjukdomsbilden. Många vill kompensera för vad de ätit genom att röra på sig extra mycket.

– Träningshysterin har blivit mer extrem, det har blivit nån slags förskjutning i vad som är normalt. Nu räcker det inte att träna någon gång i veckan, utan man ska hela tiden pressa sig själv till nån slags yttersta gräns. Det här går lätt överstyr och då är det viktigt att det finns människor inom träningsverksamheterna som kan fånga upp sina medlemmar, säger Elina Johansson.

Hur bemöter man idivider med ätstörningar på rätt sätt?

– Man ska absolut inte kommentera personens vikt eller matintag eftersom kropp och kost redan är så pass ångestladdat. Fråga istället hur personen mår och försök lokalisera roten till beteendet. Involvera andra om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Se Frisk och Fris instruktionsfilm om att bemöta personer med ätstörningar.