Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler tamdjur angrips av rovdjur

Får, hundar och bin drabbas i Gävleborgs län.

För tredje året i rad ökar lodjursangreppen på får. Det framgår av Viltskadecenters senaste statistik över rovdjursangrepp, som gäller år 2010. I Gävleborgs län dödades fem får av lodjur, i fjol. Sju hundar angreps i fjol av rovdjur, i Gävleborgs län.

Bikupor är särskilt utsatta för björnangrepp i Gävleborgs län, enligt statistiken från Viltskadecenter. Under 2010 förstördes 24 bikupor vid sju angrepp mot bigårdar i Gävleborg.

När det gäller angrepp från björn ligger Dalarna i topp med 50 angripna djur, följt av Jämtland med 13 dödade, skadade eller saknade tamdjur, och Gävleborgs län med ett rapporterat angrepp

Lodjursangrepp fyller fler delar av kolumnerna: 71 dödade får i hela landet, varav tre i Gävleborg, elva skadade, åtta saknade i hela landet. Två lodjursdödade nötkreatur rapporteras, och en get som dödats av lodjur.

Antalet dödade, skadade eller saknade tamdjur till följd av vargangrepp var i fjol 201 stycken, varav ett dödat får rapporterats från Gävleborgs län.De sammanlagda rovdjursangreppen på tamdjur på fäbodbete var 17 stycken. De angripna djuren var 72 får, åtta nöt, och en get.

Totalt angreps 38 hundar av fredade rovdjur i fjol, i situationer som inte handlade om jakt på rovdjuret i fråga. Flest angrepp mot hundar har skett i Värmlands län, och det är lodjur och varg som har stått för angreppen. Sett över hela landet har angreppen av varg och björn minskat, medan angreppen av lodjur har ökat under perioden 1997 till 2010.

Samtliga skador som redovisas i statistiken är bedömda av länsstyrelsernas besiktningsmän.