Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler småföretag nekas kredit

Var tredje företag har fått problem med att få nya krediter eller lån de senaste tre månaderna. Det visar en färsk undersökning som Företagarna låtit göra.

Enligt Företagarnas undersökning har finanskrisen slagit mot hårt mot småföretagarna, som i större utsträckning än de stora företagen brottas med svårigheter att få krediter. Janne Ström på Företagarna i Hudiksvall säger att han känner igen problematiken.

– Det är näst intill omöjligt att få lån på banken för löpande kostnader, det enda företagen kan göra är att skära ner på de egna kostnaderna. Om det inte sker någon vänding snart står vi inför något väldigt otäckt, säger Janne Ström.

Enkätundersökningen, som är framtagen av företaget SKOP visar att:

* Nästan en tredjedel, 28 procent, av företagarna svarar att det har blivit svårare eller helt omöjligt att få nya krediter eller lån under de senaste tre månaderna.

* Fyra procent av företagen har fått hela eller delar av sina krediter eller lån uppsagda under kvartalet. Det är en fördubbling sedan december.

*Små företag har drabbats hårdare. Fem procent av småföretagen fått hela eller delar av sina krediter eller lån uppsagda.

Janne Ström och Företagarna tror på att satsa ur krisen, med hjälp av kommunen.

– Det skulle vara bra om man kom igång med byggnationerna som är planerade, till exempel Hudiksvallsbostäders renoveringar och hamnleden, som kommunen uttryckt att de vill satsa på. Genom att få igång investeringarna så kommer andra företag dras med och skapa tillväxt.