Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler skadar sig själva

Så många som en fjärdedel av unga kvinnor har någon gång skadat sig avsiktligt.

– Det är svårt att säga något generellt om den här gruppen. Självskador kan betyda väldigt många olika saker, berättade Jonas Bjärehed inför personal inom landsting och kommun.

Personalen, som kommer i kontakt med personer med problemet, hade en heldag avsatt till temat.

Jonas Bjärehed är psykolog och forskar om självskadebeteende. Tillsammans med Thérèse Eriksson, beteendevetare med egna erfarenheter, delades kunskaper i ämnet ut.

Självskador kan definieras med olika typer av destruktiva handlingar som en människa gör mot den egna kroppen.

– När jag blev sjuk i slutet av 1990-talet och sökte hjälp fanns inte någon nivå där jag kunde få en hjälp som passade in i mitt liv, berättade Thérèse Eriksson.

Hon tvingades avbryta sina studier och i praktiken upphöra med sitt sociala liv eftersom slutenvården blev hennes alternativ under många år framöver.

– Ett fåtal, liksom jag, har lyckats ta sig vidare.

De kände att de behövde en plats att mötas, en plats där det inte hade fokus på minskade kilon eller självskador, ett ställe där de i stället jobbar i ett hälsofrämjande perspektiv. Det slutade i en förening som nu finns på internet.

Jonas Bjärehed poängterade också att självskadebeteendet inte hör till en kategori som handlar om självmordsbeteende. Självmord är dessutom ofta ett område där män dominerar medan kvinnor är vanligast bland självskador.