Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler reformer måste till för att lyfta svenska skolan

Sedan början av 1990-talet har kunskapsresultaten i den svenska skolan försämrats och våra elever riskerar att hamna på efterkälken i den globala konkurrensen.

För att höja kunskapsresultaten och få ökad likvärdighet i den svenska skolan föreslår Folkpartiet och Alliansregeringen nu tre åtgärder: införandet av en tioårig grundskola med skolstart från sex års ålder, en förlängd skolplikt för obehöriga till gymnasiet och en obligatorisk sommarskola.

Med Folkpartiet i spetsen genomgår nu svensk skola den största reformperioden sedan folkskolans införande med bland annat ny skollag och ny läroplan, tidigare uppföljningar, mer stöd och tidigare betyg. Till detta läggs också en ny gymnasieskola, karriärtjänster för lärare och en ny lärarutbildning. Eleverna har också fått fler schemalagda timmar i matematik.

Men skolstarten sker fortfarande sent i Sverige. I majoriteten av de europeiska länderna är skolan tioårig och barnen börjar skolan vid sex års ålder.

Tack vare Folkpartiet ska Sverige slå in på samma väg. Nu ska regeringen utreda hur svensk skola också kan bli tioårig. Det handlar inte bara om att göra förskoleklassen obligatorisk; förskoleklassen ska bli en del av skolan som en ny årskurs 1 och omfattas av kursplaner och andra behörighetskrav. Så fungerar det på en del håll i dag, men inte överallt. Detta kommer att kräva omfattande satsningar, i miljardklassen, och med mer tid i skolan och rätt till tidigare insatser för elever som riskerar att inte nå kunskapskraven kan fler elever nå målen.

I dag blir cirka tolv procent av eleverna i årskurs nio inte behöriga till gymnasiet. För att nå kunskapskraven och komma in på ett gymnasieprogram skulle dessa elever behöva mer tid för studier. Det är för dessa Alliansregeringen vill införa en förlängd skolplikt med upp till ett år.

För de elever som bara saknar godkänt betyg i något enskilt ämne för att bli behöriga till ett nationellt program behövs ofta inte mer än ett par veckors koncentrerade studier för att klara det ämnet – något som rimligen borde kunna lösas med några veckors sommarskola och därför ska alla obehöriga elever erbjudas det.

De stora reformerna i svensk skola sjösattes under 2011/12. De måste få komma på plats och verka, men fler reformer måste till.  Införandet av en tioårig grundskola med skolstart från sex års ålder, en förlängd skolplikt för obehöriga till gymnasiet och en obligatorisk rätt till sommarskola är ytterligare steg på vägen för att återupprätta kunskapsskolan, en skola där fler elever lyckas.

Hans Backman

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel