Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler prover måste tas på Håstaholmen

Undersökningarna av Håstaholmens industriområde skulle ha varit sammanfattade om några veckor, men nu har Holmen Timber beslutat att förlänga fältarbetet ytterligare några månader. Det behövs fler prover, för att man med någorlunda säkerhet ska kunna dra gränserna för det område som är förorenat.

– Man har inte lyckats helt och hållet. Anledningen till att det här sker stegvis är att man inte vill ta för många prover, för det är dyrt, men inte heller för få prover. Då finns risk för att man sanerar områden som inte skulle behöva saneras, och det är också dyrt, konstaterar Ulrika Nilsson vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Verksamheten på Håstaholmen pågick i mer än 100 år, och undersökningarna av det två hektar stora området har pågått i större eller mindre utsträckning sedan 1990, i takt med att nya föroreningar har upptäckts.Vissa saneringsinsatser har redan blivit gjorda, och fler väntar när alla undersökningar och bedömningar så smånomgom är klara. Att området är i hög grad förorenat, råder inga tvivel om: koppar, krom, arsenik från olika skeden i behandlingen av virket.

– Och dioxiner, från doppningen som pågick från sent 1950-tal till tidigt 1970-tal. Där behövs det inte heller så mycket, för att man ska tycka att halterna är höga, säger Ulrika Nilsson.

De senaste två åren har man gått grundligt fram, för att en gång för alla kunna avgränsa det förorenade området. På länsstyrelsen räknar man med att provtagningarna upphör i slutet av september. Att Holmen vill ha mer tid beror på att man vill granska tre områden lite grundligare: dels på ömse sidor bron mellan holmen och fastlandet, dels ett område som ligger ett stycke söder om bron.