Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler positiva än negativa

/

Annons

Opinionen har svängt. Allt fler svenskar är positiva till euron. Skulle vi haft en folkomröstning i dag skulle fler rösta ja än nej till att införa euron som valuta. Det här visar en opinionsundersökning som Sifo gjort på uppdrag av Svt:s Rapport, och som presenterades i går.

Om vi i dag skulle ha en ny folkomröstning om euron skulle 47 procent säga ja och 45 procent säga nej. Övriga är osäkra på hur de skulle rösta.

Den här undersökningen är intressant eftersom tidigare undersökningar, efter folkomröstningen, har visat på en övervikt för nej-sidan. Men det är ännu för tidigt att tala om ett trendbrott, för det krävs att ytterligare några opinionsundersökningar tyder på samma sak.

Det är ingen djärv gissning att tro att attitydförändringen till stor del beror på finanskrisen och att kronan den senaste tiden tappat ordentligt i värde, inte minst i förhållande till just euron.

Men det är så här motståndarna till euron vill ha det. Fördelen med att inte befinna sig i den trygga euro-familjen är att värdet på kronan flyter, med konsekvensen att vår valuta i princip kan devalvera sig själv. Det här gör oss svenskar fattigare och sänker i princip våra löner, men innebär samtidigt konkurrensfördelar för industrin.

Vänder sedan konjunkturen, så kan det gå åt andra hållet. Det här är nackdelen och fördelen med att vi valt att behålla den skvalpvaluta som kronan utgör.

Men det här medför också en osäkerhet. Och även om den här sortens autoreglering kan verka positiv, är stabilitet och långsiktighet betydligt positivare för att marknaden ska fungera och utvecklas. Om inte annat så visar finanskrisen behovet av stabilitet och långsiktighet.

Till det kommer att Sverige får betala ett politiskt pris, i form av mindre inflytande, till följd av att vi än så länge valt att stå utanför euro-samarbetet.

Därför är det positivt om det visar sig att svenska folket svängt i inställningen till euron.

Men även om det är ett trendbrott i opinionen, vilket alltså får visa sig i framtida opinionsmätningar, så är en ny folkomröstning inte aktuell i det riktigt korta perspektivet. Och ska heller inte så vara. Även om Folkpartiet driver frågan om att en ny folkomröstning ska hållas redan nästa år.

Anledningen till att man ska vänta är enkel. Nästa gång det hålls en folkomröstning om att införa euron som valuta måste det bli ett ja. Skulle det bli ett nytt nej är det oerhört svårt att se hur frågan skulle kunna aktualiseras för en tredje folkomröstning.

Därför är det viktigt med ett ordentligt och stabilt övertag i opinionen för ett införande av euron för att det ska finnas en anledning till att utlysa en ny folkomröstning. Där är vi inte än på ett tag, alldeles oavsett om den senaste Sifo-undersökningen skulle visa sig ha bärighet.

Men bara för att det inte blir någon folkomröstning betyder det inte att man ska låta bli att diskutera euron. Tvärtom. Ska det bli ett sådant övertag i opinionen som är nödvändigt för att en folkomröstning ska kunna komma till stånd är det nödvändigt att euron debatteras.

Mer läsning

Annons