Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler poliser borde få ministerluncha

Semesterresan till New York som Markus Åsberg från Söderhamn och hans tre kompisar gjorde har väl ingen missat. Hyllningarna i USA och Sverige har varit omfattande. Ingripandet på tunnelbanan har nu även lett till en lunchinbjudan i Rosenbad.

Annons

– De gjorde en jättebra insats som gör att man blir stolt över svensk polis, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

All heder åt de semestrande polisernas agerande, men visst är det märkligt att det är först när svensk polis är på semester som vi i Sverige är beredda att känna stolthet över ett gott polisarbete?

Hur hade reaktionerna på händelsen i tunnelbanan sett ut om det varit uniformerade poliser i Stockholm? Hade filmen tolkats som en hjälteinsats, som en förebild för hur poliser ska agera?

Det är svårt att tro att reaktionerna hade varit de samma som de blev i USA. Istället hade samma händelse troligen blivit till en debatt om polisvåld och strukturell rasism när filmen med vita polismän som trycker ned en svart man svept genom cyberrymden.

Någon bjudlunch med Ygeman i Rosenbad hade konstaplarna kunnat se sig i himlen efter.

Därför är händelsen i USA intressant när Sverige får betrakta polisarbete på fritiden med amerikanska ögon. Kanske minns vi det nästa gång en tubfilm om svenska polisinsatser i Sverige börjar cirkulera.

När det kommer till det vardagliga erkännande av de uniformerade yrkenas arbete skulle det vara betydligt mer välkommet om inrikesminister Anders Ygeman (S) hedrade polisinsatser genom att bjuda poliser på lunch lite oftare än att göra det vid enstaka tillfällen för att få maximal medieuppmärksamhet.

UPPDATERAT 150428: Efter Söderhamns-Kurirens ledare lovar nu inrikesministern Anders Ygeman att luncha oftare. Ygeman twittrar till ledarredaktionen: "Kanske inte varje vecka, men betydligt oftare än tidigare varit fallet, många duktiga poliser som förtjänar mer uppskattning."

Ledarredaktionen lyfter på hatten åt Ygemans löfte och ser fram emot att få följa luncherna med poliser som får uppskattning via sociala medier.

Annons