Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler parkeringar i centrum

Fler parkeringsplatser på Köpmantorget och en utveckling av Faxeparken.
Det är vad kommunstyrelsen anser att man ska börja först med när centrum ska utvecklas.

Gång- och cykelstråk längs båda sidor av ån, punkthus längs Norralagatan och två hus på Köpmantorget.

Det är bara några av de visioner som arkitektföretaget Tengbom har plockat fram i samarbete med kommunens arbetsgrupp för centrum.

När kommunstyrelsen behandlade ärendet fattades det inget beslut om att anta Tengboms förslag, däremot ska det nu startas ett programarbete där det ska tas fram olika förslag till hur centrum kan utvecklas.

Men om kommunfullmäktige säger ja så kommer kultur- och samhällsutvecklingsnämnden att få i uppdrag skapa ytterligare 40 parkeringsplatser på Köpmantorget och att utveckla den befintliga lekplatsen i Faxepark med ett utegym och ny lekutrustning.

– Det vill vi göra på en kortsiktig basis. Sen är det arbetsgruppens uppgift att ta fram ett förslag på hur centrum ska utvecklas på längre sikt. När det är klart ska först kommunstyrelsen titta på det, därefter blir det ett samråd där allmänheten får tycka till, säger Sven-Erik Lindestam (S).

Så ni har skrotat arkitekternas förslag?

– Absolut inte. Förslaget kommer att ligga med i programarbetet. Vissa delar kommer troligen att antas, andra inte. Personligen har jag svårt att se att det skulle kunna byggas två hus på Köpmantorget, säger Sven-Erik Lindestam.

Totalt har 12,5 miljoner avsatts till centrumplanen. De pengarna räcker inte på långa vägar till att verkställa Tengboms visioner.