Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler överens om vårdnad

Statistik från socialstyrelsen visar att utredningar för barn gällande vårdnad, boende och umgänge från tingsrätten har minskat i landet.

Annons

Statistiken visar en ökning på läns- och kommunnivå men inte i riket. Under 2007 var det 7 182 barn i landet varav 150 barn i länet som var berörda av dessa utredningar.

Av dem var tretton bosatt i Hudiksvall. Under 2008 ökade alltså siffran i länet med 18 barn och i Hudiksvalls kommun ökades statistiken med två utredningar. Samtidigt som siffran minskade i landet.

Detta är statistik över de utredningar som tingsrätten tagit hand om. Sedan kan socialtjänsten sluta egna avtal mellan föräldrarna till barnet och därmed lämna tingsrätten utanför. Enligt socialtjänsten i Hudiksvalls kommun betyder det inga ökningar, snarare har antalet avtal de skriver minskat.

Under 2007 skrev de 26 avtal medan de under 2008 enbart skrev 15 stycken.

– Siffran ligger ganska konstant i den här kommunen. Det går lite upp och ner, säger Annica Westerberg, chef för stöd- och utvecklingsenheten.

Anledningen till varför de har sett en minskning hos sig från 2007 kan hon inte ge något direkt svar på. Men hon tror att föräldrarna kommer bättre överrens i större utsträckning nu än tidigare när det kommer till frågor gällande barnens vårdnad, boende och umgänge. Och därför behöver de aldrig hjälp vare sig från dem på socialtjänsten eller av tingsrätten.

I Gävleborgs län skrevs sammanlagt 87 avtal under 2008. Jämfört med 2007 och 117 avtal är det en relativt stor minskning. Avtalen som tecknats mellan föräldrar och socialtjänsten för 2008 står 52 stycken för vårdnad, 24 stycken för umgänge och endast 11 för boende. I Sverige tecknades det omkring 4 300 avtal. Där stod avtal gällande vårdnad för cirka 50 procent, boende 24 procent och avtalen för umgänge låg på 26 procent.