Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fler mobiler än människor 2016"

/

Om fyra år kommer det att finnas fler mobila enheter än människor i världen, förutspår ett nätföretag.

Annons

I Sverige var det flera år sedan Post- och Telestyrelsen rapporterade att antalet mobilabonnemang hade passerat antalet invånare i landet. En liknande utveckling håller nu på att ske på global nivå, enligt en rapport från Cisco.

År 2016 förväntar man sig att det ska finnas åtta miljarder enheter som är mobila och som kan koppla upp sig mot någon typ av mobilnät. Vid samma tidpunkt förväntar man sig att jordens befolkning ska uppgå till 7,2 miljarder människor. Dessutom räknar Cisco med att det 2016 ska finnas ytterligare två miljarder mobila M2M-uppkopplingar, det vill säga olika typer av apparater som kommunicerar med varandra via mobilnätet.

 I slutet av förra året utgjordes mer än hälften av all datatrafik i mobilnäten av video. Fram till 2016 räknar man med att videotrafiken kommer att öka 25 gånger och stå för 70 procent av den totala mängden mobildata.

Under samma period räknar man med att den samlade mängden mobildata ska öka 18 gånger och då uppgå till en mängd som motsvarar vad som får plats på  33 miljarder dvd-skivor.

Man har även tittat på hur datatrafiken fördelade sig under 2011. Bara 0,2 procent av alla mobila uppkopplingar gjordes från 4G-enheter, samtidigt som de stod för 6 procent av den totala mobiltrafiken.

2010 stod Iphone-användare för fyra gånger större datavolym än Android-användare. I slutet av 2011 hade skillnaden utjämnats och de båda plattformarna står för lika stor andel av datatrafiken.


/Henrik Thoresson

mobil.se

Mer läsning

Annons