Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler lodjur och vargar i länet – nya vargrevir i Bollnäs och Ljusdal

Varg- och lodjursstammen ökar i länet, enligt den inventeringsrapport som nu har fastställts. Fyra nya vargpar har konstaterats samt 4,5 nya familjegrupper av lodjur. Antalet individer gällande bägge rovdjursarterna ligger över förvaltningsmålet.

Missa inte: Här hamnar Sveriges dödade vargar: "Vi får hit det som hittas"

Fyra nya vargrevir hittades i länet under vinterns rovdjursinventering. Två av dessa ligger i Hälsingland, det ena kring Blyberget söder om Bollnäs och det andra vid Krokvattnet i västra delen av Ljusdals kommun.

Se mer: Han accepterar inte vargen: "Gör ingen nytta, därför ska den inte få finnas kvar"

Ljusdals kommun berörs sedan tidigare av två vargrevir – Kukumäki och Prästskogsreviret. I dessa fick familjen valpar förra året. Tandsjöreviret försvann genom skyddsjakt i februari 2015.

Läs även: Ljusdalsvarg vandrade 60 mil – dök upp i Överkalix

Men det nya reviret som kallas Krokvattnet, där ett markerande vargpar men inga valpar konstaterades i vintras, ligger alldeles i närheten av detta, berättar Hans Nordin, naturbevakare på länsstyrelsen.

– När ursprungsparet är borta och det kommer nya vargar så byter man namn på reviret. Sedan ändras ett revir från år till år, det är inga statiska gränser. Vi brukar döpa efter den plats vi hittar dem först på.

Se också: De lever sida vid sida med vargen: "Den har lika stor rätt att finnas som alla andra"

Söder om Bollnäs finns sedan tidigare Sjösvedenreviret. Där har enligt inventeringen skett en föryngring förra året. Även det nya paret i Blybergetreviret har fått valpar. Där kommer föräldrarna enligt dna-analys från Sjösveden och Tandsjöreviret.

Läs även: Länsstyrelsen inventerar nya vargrevir i hela Gävleborg – ska leta vargspår i Hudiksvallstrakten

Totalt berördes länet i vintras av 14 revir, varav åtta familjegrupper. Sju av reviren delas med andra län. Ett nytt revirmarkerande par har hittats kring Lortglo mellan Gävle och Falun och ett lite längre söderut i det så kallade Hålnanreviret.

Ett revir kan dock ha försvunnit efter vinterns licensjakt då sju vargar sköts kring Ockelbo och Åmot.

Läs även: Sjunde vargen fälld i Gästrikland – men den sista kan bli svårare

Förvaltningsmålet för varg i Gävleborgs län är cirka 30 vargar. Men hur många vargar det egentligen finns i Gävleborg är svårt att veta. Det räknas fram teoretiskt med hjälp av en koefficient på tio gånger antalet familjegrupper. Enligt det berördes länet i vintras av 80 vargar tillsammans med andra län, inklusive det bortskjutna reviret i Ockelbo/Åmot. Räknar man länsegna blir det 5,8 revir med föryngringar och därmed cirka 58 individer.

Det öppnar alltså för licensjakt även nästa vinter.

– Ja, som det ser ut idag och med de beslut som är tagna, säger Hans Nordin.

Han påpekar samtidigt att det handlar om politiska beslut och övergripande förvaltningsmål.

– Hela mellersta förvaltningsområdet ska komma upp till en viss nivå och har ett eget mål att uppnå.

Läs även: Kammarrätten har hävt jaktstoppet - vargjakten kan nu inledas på lördag

Även lodjursstammen har vuxit enligt rapporten. Det finns cirka 110 lodjur samlat i 19,5 unika familjegrupper i länet, vilket är 4,5 fler familjegrupper jämfört med förra året. Förvaltningsmålet ligger på 16 föryngringar och 88 lodjur, vilket skulle kunna öppna för licensjakt på lodjur.

Men då måste Naturvårdsverket överlämna rätten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till länsstyrelsen, vilket vintern 2015 inte skedde i Södra och Mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Anledningen till det var att antalet lodjur i hela området inte nådde upp till miniminivån.

– Så det finns ett mål där som styr över det länsegna målet, säger Hans Nordin.

Läs även: Mystik i rättegång kring skjutet lodjur

När det gäller kungsörnen ligger antalet på liknande nivå som året innan med 23 intakta samt 14 häckande par. Totalt blev det nio ungar och storleken på kungsörnspopulation uppskattas till drygt 50 individer.

Ingen inventering av björn har genomförts under den här vintern, men björnobservationer visar på en svagt nedåtgående trend från 2009. Nästa år planerar länsstyrelsen att utföra en spillningsinventering tillsammans med jägare och allmänhet. Förvaltningsmålet ligger på cirka 360 björnar.

Läs även: Stora förändringar i årets björnjakt – så många björnar får skjutas

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!