Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler lärare minskad fritidspersonal

Lärartätheten ökar på grundskolan. Bantning av personal väntar på fritids och skolvärdsorganisationen.
Kursen är lagd för hur barnomsorgen och skolan i Nordanstigs kommun ska går runt på 122 miljoner kr under 2012.
Två miljoner kronor utöver budget 2011 används till pedagogiska resurser i årskurserna 1 - 9.

Om facknämndens förslag till budget går igenom får grundskolan ett snittal på 7,58 lärartjänster per 100 elever. Årets siffra är 7,09 tjänster.

Förskoleklasserna är inte inräknade. Där ligger lärartätheten kvar på 4,7 tjänster per 100 elever.

För barnomsorgen gäller att förskollärare och barnskötare ska få något mindre barngrupper motsvarande 5,4 barn/personal. Barnomsorgen tillskjuts en halv miljon kronor extra utöver tidigare ram.

Fritidshemmen, eller fritids som det kallas, får ta stryk under 2012, Nettokostnaderna ska pressas ner med 0,4 miljoner kronor. Det slår direkt mot antalet tjänster. 2011 noteras 5,7 tjänster per 100 barn. Den siffran sjunker nästa år till 5,32 tjänster.

Skolans resursteam som hjälpa elever som är i behov av särskilt stöd. Basstyrkan med två sjuksköterskor, tre specialpedagoger och två kuratorer ligger i stort sett fast. Totalt får resursteamet 6,5 heltidstjänster, en marginell ökning mot i år. En mindre nerdragning på psykologsidan görs men den nollställs under 2013.

Den särskolegrupp som är placerad i Bergsjö förblir intakt. Det innebär ett mindre påslag på nuvarande 1,2 miljoner kr per år med bemanningen två och en halv tjänst. Träningsklassen blir också ograverad med fem heltidstjänster.

Ytterligare en särskoleplats utöver dagens fyra platser kommer att köpas in från annan kommun. Anslaget ökar med 0,3 miljoner kr.

Ledningen och administrationen i förskola/grundskola förstärks. En halvtid som rektor tillkommer liksom en femtioprocentig tjänst som rektorsassistent. Under 2012 försvinner en skolvärd från Nordanstigs skolor om budgetförslaget rinner igenom.

Skolbibliotekens framtid är just nu under lupp. Något överraskande ligger i budget 2012 en post öronmärkt för att anställa en barnbibliotekarie. Han eller hon ska arbeta 75 procent av en haltid och kostar fyrahundratusen kronor i årslön.