Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kvinnor vid rodret

Ta rodret, kvinna. Med den uppmaningen vänder sig Svenska Båtunionen till alla de svenska kvinnor som lagar mat och står för hemtrevnaden ombord. I Hudiksvall har ett stort antal kvinnor hörsammat kallelsen, och är på gång för att ta för sig mer, till havs.

På måndag kväll samlades de i småbåtshamnen för få råd och låta sig peppas av långseglaren, författaren och instruktören Linda Lindenau, Stockholm. Det handlar inte om kurs i vedertagen bemärkelse, förklarade Linda Lindenau, utan om att motivera, och att undanröja de största hindren.

– Karlar som seglar har ju köpt båt, utan att ha gått kurser. Det har ordnat sig ändå. Det här är kvinnor som har kört båt förr, åtminstone tillsammans med sina män. De får samlas sen, organisera sig själva, och öva. Någon gång måste de ändå ta sig över den här tröskeln med självförtroendet.

Lars Arne Larsson, utbildningsansvarig vid Hudiksvalls sjösportsällskap, höll sig diskret i bakgrunden.

– Tanken är att de ska sätta ihop sin egen arbetsgrupp, och träna. Det ska inte vara någon karl med, som står som en militär på bryggan, och skriker och pekar med hela handen. Det är många kvinnor som är med och seglar, men ytterst få som styr båten, konstaterade Lars Arne Larsson.