Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kvinnor behövs i kåren

Annika Östberg, som varit deltidsbrandman i fem år, är en av tre kvinnor i Ljusdals räddningstjänst. Hon hoppas att fler kvinnor ska prova på brandmannayrket.

Annons

– Jag vet att många är jätteintresserade, men tror att de inte klarar det, säger hon.

I dagsläget är de tre tjejer anställda i Ljusdal, men Annika Östberg hoppas att fler ska ta chansen och prova på brandmannayrket. Därför anordnar räddningstjänsten en prova-på-dag i Ljusdal på lördag 8 oktober för tjejer som är nyfikna.

Till vardags jobbar Annika Östberg på en bensinmack i Ljusdal. Men på sidan om har hon ett uppdrag som gör att hon vissa veckor kan försvinna närsomhelst. Då piper det i personsökaren och hon har fem minuter att inställa sig ombytt och klar på stationen.

Annika Östberg har jobbat som brandman vid deltidskåren i Ljusdal i fem år. Den första kontakten med yrket tog hon av ren nyfikenhet.

Kraven som ställs på den som vill bli deltidsbrandman är desamma för män och kvinnor. Man ska bo och arbeta ett visst avstånd från den ort man är placerad i, och man ska klara det obligatoriska fysiktestet

Nu har testet gjorts något lättare för att fler ska passera nålsögat. Men det är ett smakprov på hur mycket jobbet faktiskt kräver i form av kroppslig och mental styrka.