Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler killar testar sig för klamydia

På måndagen uppmärksammades den så kallade klamydiadagen inom sjukvården. Ungdomsmottagningen i Ljusdal bjöd bland annat på gratis kondomer.

– En del kommer för att de har sett eller hört något i samband med den här dagen, men det har egentligen inte så stor genomslagskraft, det är mer en påminnelse, säger Birgitta Landgren, som är barnmorska och arbetar på ungdomsmottagningen.

Under förra året gjordes cirka 400 klamydiatest på mottagningen. Av dem var 60 positiva. Bara sedan torsdagen har man tagit emot sju prover som varit positiva. Enligt Birgitta Landgren är det inget ovanligt, men antalet smittade ser inte heller ut att minska.

Det gäller att få ungdomarna att ta sjukdomen på allvar. Det är en av utmaningarna i arbetet på ungdomsmottagningen.

Trots statistiken så finns det faktiskt vissa saker som blivit bättre med tiden.

– Det som är glädjande är att det kommer fler pojkar och testar sig.

Birgitta Landgren tycker att det är bra att man kan komma på drop-in på mottagningen, men säger att det allra viktigaste är att man tänker över sitt beteende.

– Den som behöver kan få gratis behandling hos oss. Man behöver inte ens gå till apoteket.