Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler jobb och spontanidrottsplats – hit går 33,8 miljoner av Bollnäs statliga flyktingpengar

Trycket på att ta del av de 48,8 miljoner kronor som Bollnäs fått av staten på grund av det ökade flyktingmottagandet är stort. Vi har listan över vad de 33,8 miljoner som hittills delats ut gått till.

På grund av det stora antalet asylsökande har regeringen beslutat om ett tillfälligt stöd till kommuner och landsting på sammanlagt 9,8 miljarder kronor. Bollnäs kommun har fått 48,8 miljoner kronor som ska täcka kostnader som förväntas uppstå under 2016.

Läs mer: Välkomna extrapengar till Bollnäs och Ovanåker

Kommunens olika verksamheter har sedan fått ansöka om pengar ur den potten och det är kommunstyrelsens arbetsutskott som beslutar vilka ansökningar som ska beviljas.

Hittills har 33,8 miljoner delats ut, vilket innebär att "endast" 15 miljoner återstår. Det är alltså bråda dagar för dem som vill ta del av pengarna innan de tar slut.

– Det är inte först till kvarn som gäller. Men vi är angelägna om att de ska skynda på med sina ansökningar så att vi kan behandla dem så fort som möjligt, säger kommunalråd Marie Centerwall (S).

Enligt riktlinjerna från staten delas de bidrag som kan sökas upp i två kategorier: A, som ska täcka ökade kostnader till följd av det ökade asylmottagandet och B, som ska användas till att ta tillvara på de möjligheter som asylmottagandet innebär för kommunen. Enligt Marie Centerwall är det framför allt till projekt inom kategori B som arbetsutskottet beviljat bidrag.

– Trots flyktingsituationen så lyckades verksamheterna hålla sina budgetar förra året. Nu lägger vi fokus på framtiden och försöker se till att ta hand om alla utmaningar och möjligheter. Det handlar om extrainsatser på alla håll och kanter för integrationen, säger hon.

Hit har de 33,8 miljoner kronor som hittills delats ut gått och detta ska de användas till:

Barn- och utbildningsnämnden: 13 421 000 kronor

• Åtgärder för att möta barn och elever med flyktingbakgrund, kostnader för bland annat elevstöd, personalförstärkning och kompetensutveckling.

Arbetsmarknadsenheten: 6 480 000 kronor

• 5 200 000 kronor till kompetensförsörjningsprojektet, som bland annat handlar om att matcha nyanländas kompetenser med framtidens personalbehov, samt till att täcka ökade merkostnader på enheten.

• 1 280 000 kronor till en satsning på arbetsintegrerade sociala företag.

Socialnämnden: 4 800 000 kronor

• Anställa fler socialsekreterare samt köpa in inventarier med mera till HVB-hem.

Hälsinglands utbildningsförbund: 3 375 000 kronor

• Förkorta köerna inom SFI-undervisningen (Svenska för invandrare).

Läs mer: Bollnäs kommun bryter mot skollagen

Teknik- och fritidsnämnden: 1 447 000 kronor

• Spontanidrottsplats vid Solrosen, resursförstärkning på Kilafors sporthall och information vid kommunens idrottsanläggningar.

Läs också: Miljonbidrag till Solrosenprojektet

Kulturnämnden: 1 400 000 kronor

• 1 000 000 kronor till att anställa en samordnare och utveckla verksamheten på Träslottet i Arbrå.

• 400 000 kronor till skapandet av Makers of Bollnäs – en öppen och tillåtande mötesplats som ska integrera och engagera Bollnäs invånare oavsett bakgrund och ursprung.

Näringslivskontoret: 950 000 kronor

• Upphandla extern resurs för rådgivning.

Kommunstyrelsekontoret: 925 000 kronor

• 625 000 till avdelningen för kommunikation och media, som ska göra kommunens information mer tillgänglig genom texter på lätt svenska och de olika hemspråk som finns i kommunen.

• 200 000 kronor till att fördubbla bidragen till integrationsprojekt (Snabbslant och projektbidrag).

• 100 000 kronor till ett samarbetsprojekt om mansnormer.

Läs också: Svante Tidholm vill få männen att fatta

Överförmyndarnämnden: 600 000 kronor

• Tillfälligt öka personalstyrkan med tre personer. Nämnden är gemensam med Ovanåker och summan täcker Bollnäs del av kostnaden.

Läs mer: Fler handläggare behövs – Bollnäs och Ovanåker delar på kostnaden

Miljö- och byggnämnden: 400 000 kronor

• Anlita externa konsulter för att påskynda arbetet med att ta fram detaljplaner för framtida byggande.

Läs mer: Att lösa bostadsbristen är en prioriterad fråga